IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на луксозни имоти в Париж се възползва от проблемите на Лондон

Цените във френската столица все още са по-ниски в сравнение с други големи градове в света, а лихвите по ипотечните кредити са под 1%

21:00 | 03.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британският инвеститор Робърт Дрейк е купил луксозен апартамент близо до Елисейския дворец в центъра на Париж за 2 млн. евро, привлечен от ултраниските лихви по кредитите, изгодните цени и вярата в растящата привлекателност на континентална Европа за финансистите след Brexit, пише Ройтерс.

Двустайният апартамент е първата инвестиция в имот в чужбина на Дрейк. Тя отразява как щетите за глобалната позиция на Лондон след решението на Великобритания за напускане на Европейския съюз допринасят за резкия скок на цените на пазара на луксозни имоти във френската столица.

В пищно обзаведената всекидневна на новия си апартамент Дрейк, който е управляващ директор на Bury Street Capital, отбелязва, че отношенията на Великобритания с Европа са се променили из основи след гласуването за напускане на ЕС през 2016 г.

„Независимо дали Brexit се осъществи или не, все още смятам, че вероятно ще станем свидетели на прехвърляне на финансовия сектор от Великобритания към основни европейски градове през идните десетилетия“, казва Дрейк.

Той смята, че международните банкери все повече ще търсят луксозни апартаменти в Париж, град, в който стриктните градоустройствени правила ще поддържат твърд таван върху предлагането на луксозни имоти.

Цените на жилищата в Париж пострадаха при управлението на президента Франсоа Оланд от Социалистическата партия между 2012 и 2017 г. Наложеният от него данък от 75% върху печалбите над 1 млн. евро засилиха репутацията на Франция в чужбина като враждебна към богатите страна. Заможните хора избягаха от Париж, като често избираха Лондон, създавайки прекомерно предлагане.

Избирането на Еманюел Макрон през 2017 г. предизвика обрат, стимулиран първоначално от френските купувачи. На фона на все по-хаотичните преговори за Brexit чуждестранните инвеститори започнаха да губят доверие в Лондон и да насочват поглед към френската столица.

„Париж днес е победител номер едно от Brexit по отношение на недвижимите имоти“, казва Тибо дьо Сен Венсан, президент на водещата международна имотна компания Barnes International.

Британската консултантска компания Knight Frank очаква пазарът на луксозни имоти в Париж да отбележи нов ръст с между 5% и 7% през 2020 г.

Убежище?

С 19 хил. евро на квадратен метър цените на луксозните имоти в Париж все още са благоприятни в сравнение с други водещи глобални градове. Подобни имоти в Лондон и Ню Йорк излизат съответно 28 хил. евро и 27 600 евро на квадратен метър.

Цените на луксозните имоти в Париж са с 21% над най-ниското им ниво през четвъртото тримесечие на 2015 г., сочат данните на Knight Frank.

Наред с британските инвеститори британски, скандинавски и близкоизточни купувачи също се насочват към Париж.
„Докато преди чуждестранните инвеститори вероятно щяха да се насочат директно към Лондон, сега те обмислят редица фактори, основните от които са Brexit и Париж“, коментира Роди Арис, базиран в Лондон асоцииран партньор в Knight Frank.

„Те смятат Париж за най-добрия избор в сравнение с други градове-убежища, когато трябва да диверсифицират портфейла си“, допълва той.

Цените на жилищата в Лондон намаляха с най-бързия си темп от близо десет години по-рано тази година и ще приключат 2019 г. на отрицателна територия заради несигурността около Brexit и въздействието му върху привлекателността на града като глобален финансов център.

Миналата година Лондон загуби мястото си в топ пет на Barnes International на най-търсените градове, като изостана от Хонконг, Ню Йорк, Лос Анджелис, Торонто и Париж.

Дьо Сен Венсан от Barnes International казва, че клиентите в САЩ трябва да плащат лихва по ипотечните кредити в диапазона между 4% и 7% спрямо заеми с лихва под 1%, която остава непроменена близо 20 години във Франция.

„Имаме наистина оживен пазар тук. В Ню Йорк, Маями, Лос Анджелис пазарът е замрял“, отбелязва Дьо Сен Венсан.
Дрейк планира да купи още имоти във френската столица макар да признава, че ходът крие рискове предвид традиционно високите данъци в страната.

„Франция никога не е била невероятно стабилна от фискална гледна точка. Така че тук има риск“, признава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още