IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в Манхатън се увеличават преди въвеждането на "данък имение

Сделките се повишават с 12,5% между април и юни и прекъсват серията от седем поредни тримесечия на спад

11:55 | 03.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на жилища в Манхатън се увеличават през второто тримесечие след продължителен спад, тъй като купувачите бързат да финализират сделките преди повишаването на данъците за по-скъпите имоти от 1 юли, съобщава Bloomberg.

Продажбите на апартаменти нарастват с 12,5% на годишна основа през трите месеца до 30 юни, като това е първият годишен ръст на сделките през последните седем тримесечия, сочат данни на компаниите Miller Samuel и Douglas Elliman Real Estate. Средната цена на 2957-те апартамента, които са променили собствеността си за периода, отбелязва рекорд от 1,22 млн. долара. Имоти Имоти

Ръстът обаче вероятно ще се окаже краткотраен. Увеличаването на продажбите се компенсира от повишаването на обявите – те отбелязват най-големия си скок от началото на 2012 г., съобщават компаниите. В края на юни на пазара е имало 7558 апартамента за продажба, което е с 20% над 10-годишното средно равнище за тримесечие.

„Затова не можем да обявим, че сме в етап на възстановяване. Все още има време преди да видим по-силен жилищен пазар“, казва Джонатан Милър, президент на Miller Samuel.

Ревизираният „данък имение“, който влезе в сила в щата Ню Йорк от 1 юли, е силен мотиватор за продажби на пазар, на който купувачите чакат цените да намалеят. Данъкът, който е с 1% по-висок за всички жилища на цена над 1 млн. долара, сега е още по-висок за домове на цена над 2 млн. долара.

Разходите за финализиране на сделката, вариращи между 1,25% и 3,9% от стойността на имота, мотивират продавачите да снижат цените сега заради опасения, че купувачите ще поискат нови намаления след влизането в сила на новата данъчна структура.

Общо 54% от продадените жилища през тримесечието са реализирани с отстъпка от офертната цена, сочат данните на Miller Samuel и Douglas Elliman. Други 40% са продадени на офертната си цена, въпреки че за много имоти тя е била намалена преди това. Общият брой на жилищата, продадени на или под определената от продавача цена, е най-големият от края на 2010 г.

Средната отстъпка от цената на жилищата, чиято продажба е финализирана през тримесечието, достига 9%. 38 на сто от жилищата, които са намерили купувачи през тримесечието, са останали над 180 дни на пазара.

Подписаните договори намаляват с 1% до 3083, съобщи компанията Corcoran Group в собствен доклад. Това е индикация за забавяне на обема на финализираните продажби по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още