IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на нови жилища в САЩ са скочили със 108% за последните 10 години

Продажбите на стари домове отвъд океана също отбелязват трицифрен скок между 2010 и 2020 г.

11:14 | 29.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Roger Kisby/Bloomberg</em></p>

Снимка: Roger Kisby/Bloomberg

Продажбите на жилища в САЩ играят важна роля за определянето на състоянието на икономиката на страната. През последните десет години американският жилищен пазар постига силен ръст въпреки периодичната икономическа несигурност.

Данни на британския сайт Buy Shares сочат, че годишният темп на продажби на нови жилища в САЩ се е ускорил със 108,45% през последните десет години. Въпреки икономическата несигурност тази година е регистриран най-големият брой продажби от около 697 542 към 28 септември. В същото време годишният темп на продажби на стари жилища е отбелязал ръст от 128%. Тази година е достигнато най-високото ниво от 1,31 млн. броя.

Авторите на изследването сравняват и средната продажна цена на новите и на съществуващите жилища в САЩ между 2010 и 2020 г. При новите жилища тя е отбелязала ръст от 46,96% през разглеждания период, а при съществуващите домове е скочила с 62,08%.

Данните за продажбите на новите жилища са важни, тъй като са смятани за индикатор на търсенето на имотния пазар. Те също така се отразяват на лихвите по ипотечните кредити. Пазарните участници обичайно наблюдават продажбите на нови жилища наред с индикатори като ниво на усвояване, защото промените може да са предвестник на по-широки движения в икономиката.

Като цяло индикаторите за продажбите на нови и на съществуващи жилища може да покажат предстояща рецесия или път към възстановяването на икономиката. В САЩ продажбата на ново жилище означава подписване на договор за продажба на дома или приемане на депозит. Информацията за продажбите на нови жилища идва и от разрешенията за строеж на нови домове на щатско равнище. Жилището може да е на всякакъв етап от строителния процес.

Фактори, засягащи продажбите на жилища в САЩ

Продажбите на жилища са повлияни от фактори като достъпност, доверие на потребителите, население, лихвени проценти и наличие на ипотечни кредити. Очаква се продажбите на жилища отвъд океана да продължат да растат, тъй като потребителите се възползват от ниските лихви по ипотечните кредити, породени от пандемията.

През март Федералният резерв сведе лихвите по ипотечните кредити близо до нула, стимулирайки ръста на продажбите на жилища. Впоследствие Фед заяви, че лихвите ще останат ниски през идните години.

Ниските лихви по ипотечните кредити предлагат идеална възможност за закупуване на дом, но загубата на работни места заради пандемията може да означава, че потенциални купувачи няма да притежават жилище скоро. Освен това някои потребители може да не са склонни да се преместят в по-хубав дом, ако не са уверени, че ще запазят работата си.

Ръстът на продажбите на нови жилища е добър индикатор, като се има предвид, че пазарът на недвижими имоти в САЩ беше сред най-тежко пострадалите от коронавирусната пандемия. Високите продажби показват ускоряване на инерцията в момент, когато икономиката продължава да се възстановява от пандемията.

Жилищният пазар в САЩ се възстановяваше след рецесията през 2008 г. Тя положи идеални основи за ръст, тъй като паричната политика беше смекчена, за да подкрепи икономиката и така се стигна до понижаване на лихвите.

Демографски фактори, влияещи на продажбите на жилища в САЩ

През последните десет години част от силата на жилищния пазар в САЩ зависеше от демографски фактори. Например, представители на поколението Y (родените между 1980 и 2000 г. – бел. ред.), които съставляват най-голям дял от населението, навлязоха на пазара на покупки на жилище.

Въпреки процъфтяването на пазара анализатори смятат, че заради изолацията на жилищния сектор от други части на икономиката по време на тази криза е по-малко вероятно той да даде силен тласък на процеса по възстановяване както в миналото.

След световната финансова криза банките затегнаха политиките си за кредитиране и за купувачите с лоша кредитна история стана по-трудно да получат ипотечен кредит. Същите стандарти бяха въведени в началото на коронавирусната пандемия, но е ясно, че все повече американци искат да купят дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още