IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственици на имоти в Манхатън предлагат месеци без наем до края на годината

Свободните площи в най-скъпия квартал в Ню Йорк са скочили до рекордните 5,1%

10:49 | 02.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

 „Не плащайте наем до 2021“ е посланието на уеб страница с обяви за апартаменти в Ню Йорк на компанията Related Cos., пише Bloomberg.

Компанията Stonehenge, която е собственик на имоти в Манхаън, казва, че човек може да „живее безплатно за три месеца“ в някои от жилищата й. Това се прибавя към членска карта за Citi Bike и карти за подарък на American Express, които компанията предлага на студенти и наскоро завършили университет, които подписват наемни договори.

Собствениците на имоти стават все по-отчаяни в опитите си да запълнят апартаментите на фона на бягството от града. И вече не се колебаят да правят щедри жестове, които преди няколко месеца се предлагаха тихомълком, а сега са рекламирани смело за всеки, който сърфира в интернет.

„Вече не могат да го крият“, казва Гари Малин, главен оперативен директор на компанията  Corcoran Group, която представлява собствениците на имоти. „Собствениците си казват: по-добре да сме честни от самото начало, отколкото да играем игрички и да загубим наемател“.

Много хора продължават да работят от вкъщи, повечето ресторанти са затворени, а училищата са предимно на онлайн режим и жителите на Ню Йорк нямат много основания да остават в най-скъпия квартал на града. Обявите за жилища под наем в Манхатън нараснаха рязко миналия месец, като наличностите бяха над два пъти повече спрямо година по-рано, сочат данни на компаниите Miller Samuel и Douglas Elliman Real Estate. Свободните площи са скочили до рекорден връх от 5,1% спрямо по-малко от 2% миналия август.

Това дава власт на наемателите и те ще изберат апартамент с „най-добрата възможна сделка“ пред имота, който са харесали най-много, казва Малин.

„Наемателите попълват четири-пет заявления едновременно и преговарят по няколко оферти. Собствениците искат да предложат възможно най-доброто. Ако опитват да запазят и последното пени, последния долар, наемателите просто ще отидат другаде“, смята Малин.

„Подсладители“ като месец без наем, членска карта за фитнес или плащане на комисионата за брокера отдавна са стандарт в Ню Йорк, когато собствениците на имоти искат да запълнят апартаменти на забавящ се пазар. Тези дни не е необичайно да се видят предложения за три месеца без наем, особено в сгради, които имат добри обществени удобства.

Brookfield Properties предлага три месеца без наем в небостъргач в центъра на Ню Йорк. Equity Residential пуска същото предложение за избрани апартаменти в някои от най-скъпите й сгради, включително Prism на Park Avenue South, където сред придобивките са голф симулатор и вътрешен басейн.

В сградите на Stonehenge, само една от които не се намира в Манхатън, заетостта беше близо 99% преди блокадата, казва главният изпълнителен директор Офер Ярдени. Равнището й е намаляло до 85%, тъй като наематели са се върнали при родителите си, установили са се в предградията или са избрали да прекарат лятото на на плажа, работейки от разстояние.

Сега, когато температурите намаляват, а повече компании отварят отново врати, хората започват да обмислят завръщане и Ярдени използва изкушаващи оферти, за да привлече вниманието. Stonehenge предлага безплатни месеци, защото и конкурентите правят това, казва той. А зад кулисите настоящите наематели получават 4000 долара, ако намерят обитатели на празни жилища в сградите на компанията.

„В бизнеса съм от над 30 години и никога не съм виждал такъв пазар“, отбелязва Ярдени.

Related дава на наемателите до три безплатни месеца по нови наемни договори в сгради като One Union Square South и Tribeca Tower, потвърди говорител на строителната компанията. За известно време тя също така предлагала на брокерите комисиона, равна на два месеца наем, която е по-голяма от традиционните комисиони.

Стимулите се отнасят само за нови наематели, създавайки „хлъзгав склон“ за собствениците на имоти, които имат нужда да задържат и съществуващи наематели, коментира Ярдени. Той допълва, че компанията му предлага промени по договори за възобновяване на наема, като те зависят от всеки отделен случай.

Наемният пазар се насочва към обичайно най-бавния си сезон и собствениците на имоти знаят, че ако не запълнят апартаментите сега, задачата им ще стане още по-трудна през идните месеци.

„Повечето собственици на имоти, особено по-малките, не могат да си позволят да оставят имотите си празни“, казва Майкъл П. Фелдман, главен изпълнителен директор на Choice New York, един от най-големите мениджъри на апартаменти в Ню Йорк. „През зимата ще виждаме често четири до пет безплатни месеца“, допълва той.

Макар че предлагането на толкова големи наемни ваканции може да изглежда като предаване, в действителност това е умен ход, смята Малин.

„Каквото и да дадете, привличате наематели по-бързо, получавате наем по-бързо. Започвате да намалявате загубите си и ще излезете напред“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още