IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София е на 66-о място в света по строителни разходи

Женева, Лондон и Копенхаген оглавяват индекс на компанията Arcadis

12:12 | 27.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

София е на 66-о място сред сто града в света в международен индекс за строителните разходи на компанията Arcadis.

Българската столица се нарежда непосредствено след Букурещ, но изпреварва градове като Прага, Варшава, Белград, Истанбул, Барселона и Мадрид.

Женева, Лондон и Копенхаген оглавяват индекса, следвани от Осло и Цюрих. В десетката попадат още Ню Йорк, Сан Франциско, Хонконг, Дъблин и Макао.

В същото време петте най-евтини града за строителство в света се намират в Азия и Индия – Бангалор, Делхи, Мумбай, Куала Лумпур и Хо Ши Мин.

В индекса на Arcadis за 2021 г. са включени градове от шест континента. Сравнението на разходите е направено чрез 20 строителни функции въз основа на допитване за строителните разходи, преглед на пазарните условия и професионални преценки от глобалния екип от експерти на компанията.

Изчисленията са направени в щатски долари и са индексирани спрямо ценовия диапазон на всеки вид сграда. Тази година индексът е разширен с включването на Осло, Ница, Мемфис, Хо Ши Мин и Киев.

Поевтиняването на американския долар е основният фактор, който допринася за отстъплението на американски градове като Ню Йорк и Сан Франциско съответно на шесто и седмо място.

Освен че предоставя сравнителен индекс на глобалните строителни разходи, докладът разглежда и строителството в света, както и значимите промени и инициативи през миналата година на редица глобални пазари на фона на пандемията от COVID-19.

Докато някои правителства се готвят да задействат редица инициативи за стимулиране на икономиките си, включващи инвестиции в инфраструктура, Arcadis посочва възможността за създаване на дългосрочна стойност от точните инвестиции особено в устойчиво развитие.

В доклада е включен план от пет точки, който да насочи клиентите и техните проектни екипи при определянето и осъществяването на изискванията на проектите в контекста на по-широка оценка на стойността.

„Докато миналата година вниманието беше насочено към глобалната здравна криза, климатичните промени все още са предизвикателство, пред което сме изправени, а строителството има значителен дял от общите въглеродни емисии, така че за нашата индустрия е много важно да включва все повече устойчивостта във всеки проект“, коментира Андрю Биърд, глобален ръководител на отдел „Разходи и търговско управление“ в Arcadis.

„С различните програми за възстановяване строителната индустрия има възможност да създаде трайна промяна и по-продуктивно и устойчиво бъдеще. Това започва с гарантирането, че всяка инвестиция създава не само количествена възвръщаемост, но и засилва устойчивостта и създава въглеродна неутралност“, допълва Биърд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още