Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Строителството на най-високия небостъргач в Европа е на финалната права

"Лахта център" ще приеме централата на руския газов гигант Газпром

Строителството на най-високия небостъргач в Европа е на финалната права

Снимка: lakhta.center/en/

Най-високата сграда в Европа е близо до завършване. Небостъргачът „Лахта център“ се издига над нов крайречен комплекс в Санкт Петербург и е с височина от 462 метра, която го превръща в първата „супер висока“ сграда в града, съобщава CNN.

Структурата е най-северният небостъргач в света, съобщава компанията, отговаряща за изграждането му.

87-етажната кула се усуква на 90 градуса от основата до върха си, което я превръща в един от най-високите образци на небостъргач с „усукан“ дизайн.

Голямата й височина е компенсирана от по-ниска сграда със смесени функции с 260-метрова фасада. Жилищните и търговските площи ще заемат височина до 360 метра, а над тях ще има наблюдателна платформа и ресторант, които ще предлагат спиращи дъха гледки към Финския залив.

Още по темата

„Лахта център“ ще измести Федералната кула в Москва като най-високата сграда в Европа. Московската сграда беше завършена през 2017 г. и се издига на височина от 374 метра. В руската столица се намират и пет от следващите шест най-високи сгради на Стария континент. Руската доминация е нарушена само от лондонския небостъргач Shard, който за кратко беше най-високата сграда в Европа през 2012 г. с височината си от 310 метра.

Изграждането на „Лахта център“ започна през 2012 г. Сградата ще служи като централа на руския газов гигант Газпром, който осъществява строителството чрез свой филиал. Очаква се служителите на компанията да се преместят в сградата до края на 2019 г.

Централата на Газпром ще заема около една трета от общата площ, а друга една трета ще бъде запазена за обществени съоръжения като мултифункционална зала, търговски площи, медицински и фитнес центрове и научен музей с планетариум.

Очаква се фасадата да сградата да бъде завършена до края на лятото, но вътрешното обзавеждане ще продължи до 2019 г. В момента „Лахта център“ е 13-та по височина сграда в света.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Най-недостъпният имотен пазар в света ще става още по-недостъпен