Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Съветът на Европа: "Златните визи" в Кипър се използват за пране на пари

Между 2013 и 2018 г. програмата за предоставяне на гражданство срещу инвестиции е привлякла 6,64 млрд. евро

Съветът на Европа: "Златните визи" в Кипър се използват за пране на пари

Наблюдението на сектора на недвижимите имоти в Кипър трябва да бъде значително засилено, препоръчва Съветът на Европа. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Комитет към Съвета на Европа, който се бори срещу прането на пари, предупреди, че обвитата в тайнственост програма за инвестиции срещу паспорт на Кипър, известна като "златни визи", е уязвима към пране на пари и създава риск, предава Ройтерс.

Средиземноморският остров задейства програмата, предлагаща паспорт срещу инвестиция, през 2013 г. и оттогава над 3 хил. души са получили гражданство благодарение на нея.

Комитетът на експертите по оценяване на мерките срещу изпирането на пари и финансиране на тероризма (MONEYVAL) съобщи в публикуван днес доклад, че макар Кипър да е взел мерки за смекчаване на ключови рискове за пране на пари, опасността от уязвимости в инвестиционната програма е нараснала „експоненциално“ чрез недвижимите имоти, които са предпочитани за инвестиция.

„Тези рискове не са смекчени надлежно. Рисковете, свързани с Програмата за инвестиции на Кипър, не са обхватно оценени“, се казва в доклада.

Макар авторите му да не влизат в подробности, широко известно е, че недвижимите имоти се използват за пране на пари като стабилна инвестиция, която може да донесе по-голяма възвръщаемост с времето, и обичайно е подложена на по-ограничен контрол, установи проучване на Европейския парламент от 2019 г.

Още по темата
Според програмата инвестиция от минимум 2 млн. евро (2,18 млн. долара) може да донесе паспорт и мигновено безвизово пътуване в Европейския съюз, на който Кипър е член.

Наблюдението на сектора на недвижимите имоти трябва да бъде засилено значително, се казва в доклада на MONEYVAL. Авторите му допълват, че са необходими повече превантивни мерки от страна на брокерите.

Макар че Кипър подкрепя други страни, самият той не е „много проактивен“ за замразяването и конфискуването на приходи от престъпна дейност на чужденци, отбелязват авторите на доклада.

Прегледът е бил осъществен през май м. г. Въз основа на резултатите от оценката MONEYVAL е решила да задейства засилена последваща процедура и прикани Кипър да докладва отново през 2021 г.

Общият обем на инвестициите по програмата е достигнал 6,64 млрд. евро между 2013 и 2018 г., отбелязва MONEYVAL в доклада си, допълвайки, че това е значителна сума за икономиката на Кипър.

През ноември 2019 г. островната страна съобщи, че ще направи преглед на процесите за предоставяне на гражданство, след като Ройтерс съобщи, че камбоджански граждани от близкото обкръжение на дългогодишния лидер Хън Сен са получили паспорти.

Властите в Кипър съобщиха, че са въвели допълнителни предпазни мерки по програмата след началото й, за да предотвратят злоупотреби.

Те също така информираха, че са започнали процес по отнемане на гражданство от 26 души. Въпреки това кипърски депутати заявиха пред Ройтерс на 10 февруари, че процесът е забуксувал заради правни проблеми.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Айде и тука пране. Не като у нас с некви паспорти.

Още от По света
Британците търсят по-големи имоти, продавачите искат по-високи цени