IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания обмисля изземване на имоти на засегнати от санкциите олигарси

Министри обсъждат планове да отнемат жилищни имоти на руски магнати, без да им платят компенсация

16:11 | 04.03.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Британският министър по въпросите на жилищното строителство Майкъл Гоув прави планове за изземване на британски имоти, притежавани от руски олигарси, свързани с президента Владимир Путин, без да им бъде платена компенсация, пише Financial Times.

Украинци, които бягат от родината си, може да бъдат приютени в луксозните жилища във Великобритания на олигарсите, които са засегнати от санкциите, според предложения, обсъждани от Гоув и други министри, съобщават източници на правителството.

Британският премиер Борис Джонсън, който беше обвинен от лейбъристите в сряда, че не е предприел достатъчни действия срещу съюзници на Путин след нахлуването в Украйна, подкрепял плановете на Гоув за изземване на земя и имоти на санкционирани олигарси.

Предложенията вероятно ще изискват приемането на закони, а адвокати на правителството са притеснени, че те може да се натъкнат на юридически препятствия, защото ще подкопаят правата за собственост във Великобритания. Все още не е взето окончателно решение от правителството дали да пристъпи към изземване на имоти.

Плановете на Гоув ще засегнат деветима олигарси, които са с наложени санкции от Великобритания, включително Кирил Шамалов, най-младия милиардер в Русия и бивш зет на Путин. Правителството предлага активите във Великобритания да бъдат замразени и да им бъде отнето правото да пътуват до Великобритания.

Британският външен министър Лиз Тръс заяви в понеделник, че правителството разработва списък със санкции срещу олигарси, които са свързани с Путин.

Според вътрешен източник на правителството, запознат с плановете на Гоув, „замразяването на активи не е достатъчно“ и правителството обмисля „конфискуването на земята и имотите на санкционираните лица“.

Друг представител на правителството заяви, че министрите обсъждат възможността имотите на олигарсите да бъдат използвани за наставяне на украинци, които са избягали от войната в страната си.

Джонсън е подложен на натиск от лейбъристите да е в крак със санкциите на ЕС, наложени след нашествието на Путин в Украйна, които включват видни руски олигарси, представители на Кремъл и съюзници на руския президент.

Докато Великобритания е наложила санкции на деветима олигарси до момента, ЕС е санкционирал над 25 руснаци, свързани с Путин.

Сър Киър Стармър, лидер на Лейбъристката партия, попита в сряда Джонсън защо Игор Шувалов, бивш руски вицепремиер, не е в списъка със санкции на Великобритания, при положение че вече е с наложени санкции от ЕС.

Той повтори твърденията, че Шувалов притежава два апартамента на обща стойност около 11,4 млн. паунда в центъра на Лондон.

По думите на Стармър имотите на Шувалов били регистрирани под „куха компания“, а истинският собственик е станал известен само благодарение на получена информация от руския дисидент и водещ опонент на Путин Алексей Навални.

Джонсън отговори, че британското правителство иска „да санкционира всяко лице и всяка компания, свързани“ с руските ръководители, но няма да коментира отделни случаи.

В понеделник правителството обяви дългоотлагания законопроект за икономически престъпления, който ще въведе регистър, изискващ анонимните чуждестранни собственици на земя и имоти във Великобритания да разкриват самоличността си. Той трябва да спре възможността хората да крият собствеността на имотите си зад кухи компании, регистрирани в държави данъчен рай.

Стармър заяви, че лейбъристите подкрепят законопроекта за икономически престъпления, но предупреди, че новите правила няма да важат за съществуващи чуждестранни собственици на имоти във Великобритания до 18 месеца след одобряването на законопроекта.

„Защо даваме на приближените на Путин 18 месеца да изперат тихомълком парите си извън британския имотен пазар и да ги насочат към друго убежище?“, запита той.

Джонсън заяви, че правителството ще работи с лейбъристите, за да „засили и ускори пакета от мерки“, очертан в законопроекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
Така, без съд, без закон или с написани специално и впоследствие закони, заграбват имущество само КОМУНИСТИ !!! Очевидно малобритания вече не е правова държава !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още