Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Задава се силен спад на жилищните цени на Острова

След изтичането на временните държавни мерки в подкрепа на икономиката предстоят трудни времена за пазара на имоти

Задава се силен спад на жилищните цени на Острова

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Жилищните цени във Великобритания се очаква да се понижат следващата година след изтичането на правителствените мерки в подкрепа на икономиката заради последствията от пандемията, пише Bloomberg.

Средните цени на жилищните имоти ще паднат с близо 14% спрямо нивата от 2020 г., прогнозират от британския Център за икономика и бизнес проучвания (CEBR). Поевтиняването се очаква да започне още от края на тази година и да продължи през първата половина на 2021 г., въпреки че е възможно и краткотрайно поскъпване след изтичането на срока, в който продажбите на жилища са временно освободени от данъци, през март.

Британският жилищен пазар засега устоява на икономическите последствия от пандемията, след като правителството практически замрази пазара за около 6 седмици до средата на май в опит да смекчи удара от коронакризата.

През август жилищните цени на Острова отбелязаха най-силния си ръст от 16 години, стимулирани от данъчните облекчения и търсенето, което се беше натрупало по време на ограниченията заради коронавируса, отчетоха от местната браншова асоциация Nationwide Building Society.

Още по темата

Въпреки това повечето фактори, които оказват подкрепа на цените, включително данъчното облекчение, са преходни по своя характер, отчитат от CEBR в своя доклад. Ключова държавна програма, която подкрепя 9,6 млн. работни места и по този начин допринася и за търсенето на пазара на имоти, трябва да приключи идния месец. Предстои също да отпаднат ограничения, които временно възпрепятстваха отнемането на имоти на неизрядни длъжници.

По статията работиха: Десислава Попова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
5
 
1
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
Кризата навлиза в сериозната си фаза. Нормално. Там и Брекзит ще помогне. Сега в Англия, скоро и по диагонала на другия край на Европа. Фалитите растат доста. САЩ. Китай, Япони, доста страни в ЕС. Спада износа, ръст на безработица. Нов свръхдълг. Въобще, както си требе за криза. Само да не е като 1929та. Мисля, че няма да е. ФЕД, ЕЦБ, Китай, Япония са готови да пуснат колкото трябва пари, даже с отрицателна лихва. Просто дългът ще порасне, а със застаряло население и ръст 1-2 процента в ЕС, при това и с дефлация, вместо инфлация връщане този дълг няма.

Още от По света
Жилищният пазар в Сингапур устоява на рецесията