IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Въпросът за Северна Македония трябва да бъде решен от парламента

Депутатите изслушват Теодора Генчовска за членството на Северна Македония в ЕС

11:22 | 15.06.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Темата за Северна Македония трябва да бъде решена само и изцяло от народните представители. Това заяви премиерът Кирил Петков преди началото на днешното редовно правителствено заседание. Петков посочи, че правителството ще обсъжда днес точка от дневния ред, предвиждаща всички предложения от Френското председателство на Съвета на Европейския съюз или държава членка по темата да отиват за обсъждане в парламентарната Комисия по външна политика.

„Всяко едно предложение, което се разграничава от рамковата позиция, да бъде изпращано веднага в Народното събрание и да не се дава съгласие, докато се обсъжда. Ако има отрицателно решение, автоматично да се дава отрицателен отговор“, заяви Петков, цитиран от БТА.

Премиерът поясни, че проекторешението, което ще бъде обсъждано днес, ще включва две точки. 

„Точка едно – всяко предложение, от страна на Френското председателство на Европейския съюз, от държава членка или от Европейската комисия, свързано с одобряване на началото на преговорите на членството в Европейския съюз на Република Северна Македония и Република Албания, направено в рамките на подготовката или при провеждане на заседанието на Комитета на постоянните представители или на Съвета по общи въпроси, което се отклонява от рамковата позиция на Министерския съвет от 2019 г., да се изпраща незабавно от постоянното представителство на Република България към Европейския съюз на Комисията по външна политика на Народното събрание. 

Точка две – представителите на Република България в Комитета на постоянните представители и в Съвета по общи въпроси да не изразяват съгласие с предложенията по точка едно, до обсъждането им в Народното събрание. При отхвърлянето им от Народното събрание, да изразяват отрицателна позиция по тях“, съобщи Кирил Петков. 

Според него с така формулираното решение се избягват всякакви спекулации, че настоящото правителство ще направи каквото и да било по темата за Република Северна Македония и нейната европейска интеграция, а по нея ще работи единствено българският парламент. 

Докато тече заседанието на правителството, Народното събрание изслушва министъра на външните работи в оставка Теодора Генчовска относно процеса на присъединяване на Република Северна Македония към ЕС и вземането на решение за одобряване на рамка на преговори.

Изслушването предизвика спор между "Продължаваме промяната", от една страна, и ГЕРБ и "Има такъв народ", от друга.

От ИТН предложиха закрито заседание, за да може Генчовска да оповести пред депутатите секретни бележки за разговори между представители на българското правителство и на ЕС, съобщава БНТ.

По-късно председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров заяви пред журналисти, че предлагат заседанието да бъде открито, за да могат всички български граждани да научат истината по темата РСМ.

Депутатите одобриха изслушването да е открито и да се излъчва пряко по БНТ1. Това предизвика спор между народните представители. От опозицията разкритикуваха управляващите, че не допускат заседанието да е закрито, за да не позволят на Генчовска да изнесе секретни данни.

Според Радомир Чолаков от ГЕРБ в тази секретна информация биха могли да се съдържат данни за извършено престъпление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още