IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Уелч - архитектът на General Electric, който преобрази американския бизнес

Уелч се превръща в международна знаменитост през 80-те години, като успява да увеличи пазарната капитализация на GE до 410 млрд. долара

23:35 | 02.03.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Джак Уелч води американската компания General Electric Co. (GE) през две десетилетия на безпрецедентен растеж и трансформация, с дързък маниер, който с една ръка прекроява конгломерата и променя пейзажа на американските корпорации. Уелч почина в неделя (1 март) на 84-годишна възраст, пише The Wall Street Journal. 

Успехът на предприемача, воден от упоритата стратегия за изключване на по-малко печелившите бизнеси и непродуктивни служители, го превръща в международна знаменитост през 80-те години на миналия век и кара GE да се превърне в най-ценната американска компания през 90-те години. Той възпитава поколение бизнес лидери, които продължават да управляват гиганти като Boeing Co. и Home Depot Inc.

Оттеглянето му през 2001 г. е последвано от издаване на биографични книги превърнали се в бестселъри, но проблемите на GE през десетилетията след пенсионирането му – под управлението на неговия наследник Джеф Имелт - повдигнаха въпроси за методите му на управление и дали той не е натискал конгломерата твърде силно.

„Днес е тъжен ден за цялото семейство на GE. Джак беше по-голям от живота и сърцето на GE в продължение на половин век. Той прекрои лицето на нашата компания и света на бизнеса “, казва в изявление изпълнителният директор на GE Лари Кълп. „Ще продължим да почитаме наследството му, като правим точно това, което Джак би искал от нас: да печелим“, добавя още той.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп изказа съболезнованията си на семейството на Джак Уелч в понеделник сутринта, като заяви в Twitter, че „няма корпоративен лидер като„ неутронния Джак “.

Смъртта му оставя сама неговата трета съпруга Сузи, както и четирите му големи деца от първия брак. Уелч се жени за Сузи, бивш редактор на Harvard Business Review, през 2004 г. след щедро отразен в медиите развод с втората си съпруга. Новото семейство стартира онлайн програма M.B.A. и написа в съавторство няколко бизнес книги.

Историята на GE започва преди повече от век с имена като Томас Едисън и Джон Пиърпонт Морган, но модерната GE е построена от Джак Уелч. Той получава прякора „неутронния Джак“, защото елиминира около 100 000 работни места в ранните си години като главен изпълнителен директор и настоява, че мениджърите систематично уволняват най-лошите си работници. Той притиска работниците в GE по целия свят, за да се насочат към все по-взискателните стандарти за ефективност.

„Моята работа е не да знам всичко за всеки бизнес“, казва той пред The ​​Wall Street Journal през 1999 г. „Тя е да избера хората, които ще ръководят бизнеса, и да решавам колко пари получават бизнес A спрямо бизнес B или C“, подчертава той.

Уелч възприема подхода „поправете го, затворете го или го продайте“ и за бизнесите на GE. Той внимателно проследява почти 1000 сделки през своите 20 години като изпълнителен директор, включително придобиването на RCA Corp.

Последна актуализация: 11:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още