IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джо Байдън обеща да обедини САЩ

Време е да излекуваме Америка, каза новоизбраният президент в първата си реч като победител

09:12 | 08.11.20 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

Новоизбраният американски президент Джо Байдън обяви, че е „време за излекуване“ на дълбоко разделената Америка в първата си реч, след като спечели изборите, въпреки че Доналд Тръмп отказа да признае поражението си и продължава съдебните си битки срещу резултатите, предава Ройтерс.

С победата си в Пенсилвания Байдън премина прага от 270 гласа в Избирателната колегия, от които се нуждаеше, за да спечели президентския мандат. Това сложи край на четиридневното очакване, а привържениците на демократа излязоха на улиците в големите градове, за да празнуват.

„Хората от тази страна говориха. Те ни дадоха ясна, убедителна победа“, каза Байдън пред ликуващите си привърженици на паркинг в родния си град Уилмингтън, щата Делауър.

Той обеща, че като президент ще се стреми да обедини страната и „да поведе силите на доброто“ в битката с пандемията от COVID-19, да възстанови икономическия просперитет, да осигури здравни грижи за американските семейства и да изкорени системния расизъм.

Без да се обръща към конкурента си от Републиканската партия, Байдън говори директно на 70-те милиона американци, които пуснаха бюлетини в подкрепа на Тръмп, някои от които излязоха на улиците в събота, за да демонстрират срещу резултатите.

„За всички тези, които гласуваха за президента Тръмп, разбирам разочарованието тази нощ. Аз самият съм губил няколко пъти. Но сега нека си дадем шанс. Време е да спрем острата реторика, да понижим температурата, да се видим отново, да се изслушаме отново“, каза Байдън.

„Време е да излекуваме Америка“, допълни той. Байдън Байдън

Байдън благодари също на чернокожите избиратели, като заяви, че дори в най-слабите си моменти от предизборната кампания, афроамериканската общност е застанала до него. „Те винаги са имали подкрепата ми и аз ще имам тяхната“, изтъкна той.

Преди Байдън думата взе американската сенаторка Камала Харис, която ще бъде първата жена, първата чернокожа американка и първата американка от азиатски произход вицепрезидент, втория по значение пост в страната.
„Какво свидетелство за характера на Джо е, че той имаше дързостта да наруши една от най-съществените бариери в нашата страна и да избере жена за свой вицепрезидент“, каза Харис.

Джо Байдън получи поздравления от редица чуждестранни лидери, включително британския премиер Борис Джонсън, канадския премиер Джъстин Трюдо, германския канцлер Ангела Меркел и израелския премиер Бенямин Нетаняху, което затруднява усилията на Тръмп да продължи с твърденията си без доказателства, че изборите са били фалшифицирани.

Тръмп, който играеше голф, когато големите телевизионни мрежи обявиха опонента му за победител, незабавно обвини Байдън, че „бърза невярно да се представи като победител“. Байдън Байдън

„Тези избори далеч не са свършили“, заяви Тръмп в комюнике.

Кандидатът на републиканците заведе няколко съдебни дела, в които оспорва резултатите, но представители на избирателните комисии в щатите в страната твърдят, че няма доказателства за съществени измами, а правни експерти казват, че усилията на Тръмп едва ли ще успеят.

След новината за победата на Байдън около Вашингтон можеха да се чуят ликувания и аплодисменти, а хората излязоха на балконите си и натискаха клаксоните на автомобилите си. Много хора се отправиха към Белия дом, за да празнуват пред ограда на силите за сигурност на фона на звуците от фойерверки в далечината.

Привържениците на Тръмп реагираха със смесица от разочарование, подозрение и възмущение, което показва трудната задача на Байдън да спечели милиони американци, особено в по-селските райони, смятащи, че Тръмп е бил първият президент, който е управлявал защитавайки техните интереси.

В няколко изолирани инцидента привърженици на Тръмп и Байдън са влезли в сблъсъци като две групи от по сто души в Харисбърг, щата Пенсилвания, но за момента няма данни за насилие, както се опасяваха мнозина. Повечето протести в подкрепа на Тръмп затихнаха, след като стана ясно, че той изостава от опонента си. Байдън Байдън

Победата на Байдън слага край на четиригодишното хаотично управление на Тръмп, при което той подцени смъртоносна пандемия, наложи строги имиграционни политики, започна търговска война с Китай, оттегли страната си от международни споразумения и раздели дълбоко много американски семейства с възпламеняващата си реторика, лъжи и желание за отказ от демократичните норми, отбелязва Ройтерс.

Трудна задача занапред

Джо Байдън е изправен пред безпрецедентни предизвикателства. Те включват ръководените от републиканците усилия за ограничаване на гласуването по пощата в момент, когато много хора бяха принудени да гласуват по този начин заради пандемията.

Когато Байдън влезе в Белия дом на 20 януари, най-възрастният човек, който поема поста на 78 години, той вероятно ще се изправи пред трудната задача да управлява в дълбоко поляризирания Вашингтон.

Победата на Байдън беше осигурена от силната подкрепа на групи като жените, афро-американците, белите избиратели с колежанска степен, градските жители. Той победи Тръмп с над четири милиона гласа при броенето на бюлетините на национално равнище.

Байдън, който прекара половин век в обществения живот като американски сенатор и вицепрезидент, ще наследи страна, изпитваща сътресение заради COVID-19 и свързаното с пандемията забавяне на икономиката, както и с протестите срещу расизма и полицейските жестокости.

Байдън заяви, че първият му приоритет ще бъде да създаде план за овладяване и възстановяване от пандемията, като обеща по-добър достъп до тестване и за разлика от Тръмп призова за вслушване в съветите на водещи медици и учени.

Освен овладяването на здравната криза Байдън е изправен пред огромно предизвикателство да поправи икономическите затруднения, които тя предизвика. Около 10 млн. американци, които останаха без работа по време на блокадите заради коронавируса, продължават да не работят, а програмите за федерални облекчения изтекоха.

Байдън обеща също да възстанови усещането за нормалност в Белия дом след президентския мандат на Тръмп, в който той хвалеше авторитарни чуждестранни лидери, презря дългогодишни глобални съюзи, отказа да отрече върховенството на белите и постави под съмнение законността на американската избирателна система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Ти явно си живял там 5-6 годин, че ги назнайваш нещата, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
nikolaimitev87
преди 3 години
https://***/5bitcoin5 Най-добрия сайт за печелене на крипто валута ,играйте игри и печелете с безплатната валута от сайта !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 3 години
хахахаха, нееее. от вас нищо не се очаква, бачкай и по тихо че шефа те гледа!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 5
studioaa
преди 3 години
Вътрешната част на градовете в САЩ е имигрантско гето, пълно с латинота, мигъри, арабести и български баламурници. Чикаго е абсолютна дупка, свърталище на агресивни гангстери, ислямски терористи и мексикански наркобарони, които постоянно са във война и заради това само там има над 3-4 хил. убийства годишно. Българските имигранти в САЩ, са залепнали за дъното чикагското гето, заедно с мигрите и останалите мизерници... Скоро всеки голям американски град ще е такава дупцича под мъдрото ръководство на байдън...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
а у ситито ше се самоизядат, кат свърши макдоналца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 4
studioaa
преди 3 години
Байдън много вероятно да е последният президент на САЩ в сегашния вариант на федерацията. Аз реално очаквам скоро да видим референдуми за назависимост както на Тексас, така на Монтана, така и на Серверна и Южна Дакота... Сбогом САЩ, байдън много прилича на другаря юри андропов, който управлява няколко години преди разпада - склеторитал, изкуфял и самозабравил се...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 5
bgMan
преди 3 години
Очакват да повярваме, че тези които настройват обществата да се разпадат и ги унищожават могат също и да обединяват. Как ли пък не!Обединени в името на извратенщината, лъжата и пълното погазване на всичко морално и нормално..., това няма как да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 3 години
Точно Той и точно от дебилизма да я излекува, ми се вижда як хумор. И обратното на остър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Pyramid
преди 3 години
Точно Той и точно от дебилизма да я излекува, ми се вижда як хумор. И обратното на остър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
mrynmryn
преди 3 години
"първата жена, първата чернокожа американка и първата американка от азиатски произход вицепрезидент"Случайно не е ли и 1/16та чероки? А може би веган?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още