IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow успя да изплува на положителна територия в очакване на речта на Пауъл

Въпреки това останалите водещи индекси на американските фондови пазари завършиха сесията със спадове

23:33 | 22.08.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average успя да завърши борсовата сесия в четвъртък на положителна територия в очакване на речта на гуверньора на Федералния резерв Джером Пауъл в петък.

Бенчмаркът прибави 0,2% до ниво от 26 252,24 пункта на фона на волатилна сесия, в рамките на която той отчете ръст от 186,05 пункта и спад от 103,72 пункта. Ръстът при книжата на Boeing с над 4% дадоха тласък на измерителя.

От своя страна широкият показател S&P 500 отписа 0,05% до 2922,95 пункта, а технологичният Nasdaq Composite отчете спад от 0,36% до 7991,39 пункта.

 По-рано днес ръководителят на Фед за Канзас Естер Джордж заяви, че централната банка не е трябвало да намалява лихвите миналия месец, като според нея това не е било необходимо.

В същото време президентът на Фед за Филаделфия Патрик Харкър посочи, че не вижда нужда от ново свиване на лихвените проценти, като според него те трябва да останат на настоящите си нива „за известно време“.

Коментарите на Джордж и Харкър бяха направени преди предстоящото изказване на гуверньора Джером Пауъл в петък по време на годишната среща на централната банка в Джаксън Хоул. Инвеститорите очакват потвърждение на очакванията си за още облекчаване на паричната политика в бъдеще. Очакванията това да стане през септември са 93,5%, показва индексът FedWatch на CME Group.

„Тръмп ги принуждава да се раздвижат, но те не трябва да правят нищо. Налице е стегната безработица и компаниите показват доста добра печалба – особено търговците на дребно“, посочва Лари Бенедикт, основател на платформата The Opportunistic Trader.

Пауъл ще направи коментара си на фона на нарастващите страхове за рецесия.

Доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа отново спадна под тази по 2-годишните до съответно 1,613% и 1,616%.

Опасенията се отразиха на фондовите пазари през август. От началото на месеца Dow и Nasdaq отписват по над 2%, а S&P 500 – 1,9%.

При корпоративните акции тези на Nordstrom поскъпнаха с 16%, след като компанията отчете по-добри от очакваното печалба и приходи. Книжата на търговеца на спортни стоки Dick’s Sporting Goods също прибавиха 3,6% към стойността си благодарение на тримесечен отчет.

Представянето на двете компании прибавя към силното представяне на търговците на дребно в рамките на сезона на отчетите.

На стоковите пазари цената на петрола се понижава с по над половин процент. Американският лек суров петрол WTI понижи стойността си до 55,38 долара за барел. От своя страна фючърсите върху международния бенчмарк Брент достигнаха цена от 59,95 долара за барел.

Златото също поевтинява с 0,46% до 1508,70 долара за тройунция.

Доларовият индекс също отслабва до 98,20 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 31 rate down comment 0
studioaa
преди 4 години
Когато $ и пазара на акции се сринат този октомври или следващия ще си промениш мнението... Президентът Доналд = пълен некадърник и бездарник, който не успя да направи нищо, абсолютно нищо, което да навреди трайно на левите и сега той ще помогне на американските *** да дойнат на власт със своята глупост...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 0
Императорът
преди 4 години
Всъщност последните две повишения на лихвите от ФЕД бяха излишни... най-меко казано - защото те ми намирисваха на открит бойкот срещу президентът Доналд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още