IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на Wall Street започват сесията разнопосочно в очакване на Фед*

S&P 500 отстъпва с 0,1%, след като в предходната сесия за първи път премина прага от 4500 пункта

17:47 | 26.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите индекси на Wall Street започват борсовата сесия в четвъртък разнопосочно, макар и със слаби изменения, в очакване на годишния симпозиум на Федералния резерв в Джаксън Хол и речта на управителя Джером Пауъл, съобщава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 отстъпва с 0,1%, след като в предходната сесия за първи път премина прага от 4500 пункта.

От своя страна технологичният бенчмарк Nasdaq Composite напредва с 0,1%, а индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се покачва с 0,2%.

По-рано през деня стана ясно, че първоначалните заявления за помощи при безработица в САЩ са 353 хил. за седмица – леко увеличение спрямо 349 хил. през предходния период и първо от пет седмици. Данните са и малко над очакваните 350 хил. заявления в анкета на икономисти, проведена от Dow Jones.

В четвъртък бяха публикувани и окончателните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ през второто тримесечие. БВП на САЩ се е увеличил с годишните 6,6%, показват окончателните данни на министерството на търговията в страната за периода април-юни. Това е ревизирана в посока нагоре оценка от първоначалните 6,5%, отчетени през юли.

Дългоочакваният симпозиум в Джаксън Хол ще се проведе днес и утре виртуално. Надеждите на инвеститори и анализатори са, че по време на срещата централните от банката ще дадат насоки за бъдещата парична политика.

По-рано в четвъртък управителят на Фед за Канзас сити Естер Джордж заяви, че „предвид напредъка, който виждаме“ ограничаването на стимулите е „подходящо“, въпреки че тя не уточни кога според нея то трябва да започне.

От своя страна управителят за Сейнт Луис Джеймс Булард посочи, че централната банка трябва да започне усилията скоро и да ги приключи до края на март, за да предотврати прегряване на икономиката.

При индивидуалните акции тези на Salesforce дават тласък на Dow с поскъпване от 4,7% благодарение на по-добри от очакваното печалба за тримесечието и прогноза за идните периоди. Книжата на Ulta Beauty пък поскъпват с 1,4% също след силни данни от отчета.

Тези на Zoom Video прибавят над 3% към стойността си, след като Morgan Stanley увеличи оценката си за актива.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните американски облигации продължава да расте, след като достигна 1,352% в сряда на фона на притесненията за забавяне на растежа заради делта варианта на коронавируса. В началото на сесията тя е в размер на 1,361%, а по 30-годишните облигации – 1,963%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, расте леко с 0,1% до 92,93 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола продължава да пада. Фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняват с 0,8% до 67,79 долара за барел, а тези върху сорта Брент – с 0,6% до 71,8 долара за барел.

Златото също губи от стойността си 0,2% до 1788,2 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още