IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво представлява потвърждаването на президента на САЩ?

Официалното предаване на президентския пост започва, едва когато ръководителят на федералното Управление на общите служби потвърди очевидния победител

21:25 | 11.11.20 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg</em></p>

Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

Процесът на предаване на властта на избрания за президент Джо Байдън отчасти зависи от една неясна декларация, наречена "потвърждаване".

Ето някои подробности за този процес:

Какво представлява потвърждаването? 

Официалното предаване на президентския пост не започва, докато ръководителят на федералното Управление на общите служби (УОС) не потвърди "очевидния успешен кандидат" на общите избори. Нито законът за предаване на президентския пост, нито федералните разпоредби не уточняват как да бъде извършено това определяне. Решението дава зелена светлина на всички ходове на федералното правителство за подготвяне на предаване на властта.

Защо това още не се е случило?

Агенцията не е казала защо още не е взето решението за признаване на Джо Байдън за избран президент. Говорител на УОС каза в изявление вчера: "Още не е извършено потвърждаване. УОС и нейният администратор ще продължат да се съобразяват и да изпълняват всички изисквания според закона и да се придържат към предишната практика, установена от правителството на Клинтън през 2000 г."

УОС е агенция от изпълнителната власт. Нейният ръководител Емили Мърфи е назначена от Тръмп, но решението за потвърждаване би трябвало да бъде аполитично. Белият дом не е казал дали са проведени разговори по въпроса между неговите служители и в УОС.

Какви са рисковете?

Установяването разчиства пътя за това милиони долари федерални пари да потекат към екипа на Байдън по прехода във властта и отваря вратите на федералното правителство за стотици служители на Байдън, така че те да могат да започнат да оценяват ведомствените дейности преди деня на втъпването в длъжност на 20 януари. Евентуално забавяне на признаването на Байдън за следващ президент би могло да забави федералните ресурси, които да помогнат на екипа Байдън-Харис да попълни около 4000 политически длъжности в правителството, включително важни постове в националната сигурност и здравеопазването.

Защо това има значение? 

Забавянето на темпото на предаването на властта може да парализира едно ново правителство още от самото начало. Според експерти правителството на Тръмп така и не се е възстановило напълно от бавното темпо на назначаването на служители при лошото управление на властовия преход през 2016 г., след като Тръмп отхвърли внимателно подготвените планове от деня след своята победа.

Случвало ли се е по-рано такова забавяне? 

През 2000 г. установяването, извършвано от УОС, се забави до след 13 декември, когато беше уредена битката за повторното преброяване във Флорида. Тогава ръководителят на агенцията разчиташе на становището на един от авторите на закона за предаването на президентския пост от 1963 г., според което "при оспорвана надпревара администраторът просто не взема решението".

Повторното преброяване през 2000 г. включваше само неколкостотин гласа в един щат, което да определи кой кандидат получава 270 гласа в избирателната колегия. Преднината на Байдън в Уисконсин, Пенсилвания и Мичиган, благодарение на която той прескочи прага за спечелване на Белия дом, е доста по-сериозна и е по-голяма от преднината, която имаше Тръмп в същите щати през 2016 г.

Доклад на комисията за атентатите на 11 септември определи, че съкратеният процес на властовия преход е допринесъл за неподготвеността на страната за кризата.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

17
rate up comment 4 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Инвесторът още с подзаглавието ме отказахте да чета статията. "Очевидният победител"? Единственото очевидно са наглите изборни измами на т.нар. "демократи". Зелков - защо според теб институциите в САЩ също масово отказват да признаят "очевидният победител"? Това, че ти не искаш да видиш фактите, си е твой проблем. И милион линка да ти дам, пак ще ги отречеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
чета ти напъните от тоалетната и пробвам да достигна подобен резултат ... :)))дай линк на официална институция документирала това , да ги видим тези големи опити за фалшификация , или млъкни с ръсенето на фалшиви новини - както се изразява рижият китеник ... :)))тубата и фейса не ги броим ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 5
bgMan
преди 3 години
Още нищо не е доказано освен наличието на особено големи опити за фалшификация, обаче ти продължаваш да ръсиш безсмислените си умоизхождания...... Защо си мислиш че мнението ти има някакво значение за да публикуваш безсмислици в такива количества. Кога въобще си изкарваш прехраната или троленето ти е основното задължение в живота?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
твърде голяма е разликата м/у двамата за да се стигне до промяна на окончателният резултат при някакво частично повторно преброяване . мащабни измами така и не се доказаха ... рижият китеник да започва да препраща данни от брифингите на разузнаването към екипа на байдън и да не се ослушва , че хората работа ги чака ... утича в историята като един от големите неадекватници ... дядя вова , нали пукотевица щеше да има ... :))) ... хората купони си спретнаха да се радват ... вървят ли ти пуканките , да не ти сухо в устата , виж пробвай с пелмени да прокараш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
https://***.youtube.com/watch?v=uaVEppGkTQw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
"алцхаймер на червеното копче или перчем.перчем. "+100
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
дядя Вова
преди 3 години
"1,8 милиона души, които се водят гласували на изборите за президент на САЩ миналия вторник, са мъртъвци."И тия, които са доволно от това и се кефят също, но още не са го разбрали.Ходещи мъртъвци да искаш в 21 век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 4
abdul
преди 3 години
алцхаймер на червеното копче или перчем.перчем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 2
Hahoto2
преди 3 години
1,8 милиона души, които се водят гласували на изборите за президент на САЩ миналия вторник, са мъртъвци. Това твърди организацията Judicial Watch в подаден до Върховния съд на САЩ иск.на много места има повече гласували, отколкото са избирателите по списък - и живи, и мъртви. В Алабама подадените бюлетини са с 30% над регистрираните гласоподаватели, което е абсолютен рекорд.В окръг Антрим, щата Мичиган, където резултатът бе спорен между Тръмп и опонента му от демократите Джо Байдън, софтуерът на машините за гласуване допуснал "грешка" и надписал 6000 гласа за Байдън. Затова първоначално той бил обявен за победител в този окръг. Но след разкриване на грешката резултатът бил коригиран и окончателно победител в окръга е Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 6
фиг.1
преди 3 години
"Гледам нарастващ брой световни лидери, които все още се въздържат да поздравят Байдън..."---А тези, които вече го поздравиха са намаляващ брой, така ли? Бacи, култът към Перчема съвсем ви е пресушил мозъците!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още