IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майк Помпейо: САЩ са готови да подновят преговорите със Северна Корея

Възможно е скоро да се състои нов кръг на преговори, твърди държавният секретар

19:30 | 01.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп е готова да поднови преговорите със Северна Корея, заяви държавният секретар Майк Помпейо и изрази съжаление, че такава среща няма да се състои в кулоарите на конференцията по сигурността в Банкок, предадоха АР и ТАСС.

На съвместна пресконференция с тайландския външен министър Дон Прамудвинай Помпейо заяви, че той и американският главен преговарящ по севернокорейския въпрос са се надявали да се срещнат с високопоставен севернокорейски представител по време на престоя си в тайландската столица за годишния форум на Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН). Изглежда обаче, че те няма да получат такава възможност в Банкок.

Въпреки това Помпейо изрази оптимизъм, че е възможно скоро да се състои нов кръг на преговори. Държавният секретар на САЩ направи това изявление малко след като Северна Корея обяви постигането на напредък в ракетната си програма, отбелязва АП. 

Помпейо съобщи още, че на срещата си с китайския външен министър Ван И по-рано днес са обсъдили и търговските преговори между Китай и САЩ. "Работим по много направления", подчерта държавният секретар на САЩ. "Бяхме откровени по въпросите, по които искаме Китай да се държи по различен начин. Беше много професионална дискусия", увери той.

И двете страни искат подобряване на отношенията между тях, които се влошиха поради търговската война и американските санкции срещу китайския телекомуникационен гигант Huawei, както и заради въпроса за Тайван и за Южнокитайско море, припомня Ройтерс.

По-рано Ван И заяви, че по време на продължилата около половин час среща двамата с Помпейо са говорили за начини за подобряване на двустранните отношения. Китайският външен министър подчерта, че проблеми винаги може да се появят, но е важно представителите на двете страни да ги обсъждат.

По време на посещението си в Банкок държавният секретар на САЩ заяви също, че е призовал съюзниците на Вашингтон в Югоизточна Азия "да продължат да прилагат санкциите, които помагат на дипломацията със Северна Корея, да се обявят срещу използването на заплахи в Южнокитайско море от страна на Пекин, да подкрепят доброволното, безопасно и достойно завръщане на рохингите по родните им места и да се противопоставят на иранската агресия".

Помпейо засегна и темата за строежа на китайски язовир по течението на река Меконг, като каза, че това строителство е довело до рекордно ниски равнища на водата, припомня Ройтерс.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още