IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nasdaq започва сесията със спад от 200 пункта*

Инвеститорите притеснени от данните за инфлацията и заседанието на Фед

18:23 | 14.12.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Инвеститорите ще следят зорко новините тази седмица, когато Фед ще има заседание, от което ще стане ясно дали програмата за покупка на облигации няма да бъде прекратена по-рано.&nbsp;<em>Снимка:&nbsp;Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Инвеститорите ще следят зорко новините тази седмица, когато Фед ще има заседание, от което ще стане ясно дали програмата за покупка на облигации няма да бъде прекратена по-рано. Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Щатските борсови индекси не намират единна посока във вторник, след като данните за инфлацията показаха нов рязък ръст в цените, съобщи CNCB.

Широкият измерител S&P 500 отстъпва с 21,45 пункта, или 0,46% до 4647,52 пункта, докато технологичният индекс Nasdaq Composite отбеляза спад от 200 пункта, или 1,30%, до 15 213,28 пункта. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се върна към ръстовете, след като започна редовната сесия на червено. Показателят бележи ръст от 18,38 пункта, или 0,05%, достигайки 35 669,33 пункта.

Спадът на пазара бе предизвикан от публикуваните във вторник данни за индекса на производствените цени в САЩ, които показаха ръст на годишна база от 9,6%. Това е най-високият темп, отчетен някога, който е и над прогнозите на икономисти за 9,2% ръст според Dow Jones. На месечна база индексът нарасна с 0,8%, което е над очакваните 0,5%.

Освен това днес централната банка на страната започва двудневната си среща. В сряда Фед ще публикува изявление с прогнози за икономиката, лихвите и инфлацията за следващите тримесечия. Гуверньорът на банката Джером Пауъл ще даде пресконференция.

Акциите на Tesla са сред най-големите губещи в S&P 500 в ранната търговия, като те поевтиняват с 2,3%, след като изпълнителният директор на компания Илън Мъск обяви, че е продал акции за още 906,6 млн. долара.

Книжата на производителя на автомобили Ford също отбелязаха спад в цената си в размер на 2,9% след новините, че до 2030 г. Toyota ще инвестира 35 млрд. долара в превозни средства, захранвани от батерии – сфера, в която Ford се старае да се установи като лидер.

Инвеститорите ще следят зорко новините тази седмица за коментари в случай, че Фед планира да ускори края на програмата за покупки на облигации. Към момента програмата на централната банка трябва да приключи през юни 2022 г., но някои представители на финансовата институция вече говориха за по-ранно прекратяване.

Най-скорошната анкета за Фед на CNBС показа, че експерти и икономисти очакват Фед да забави покупките на облигации до март и да започне да повишава лихвите през юни.

Стратегът по проучвания в Wolfe Крис Сениек посочва в своя бележка, че Фед трябва да стъпва внимателно, за да не изплаши пазарите. „Гуверньорът на Фед Джером Пауъл е изправен пред много трудната комуникационна задача утре следобед. Единодушни сме и очакваме Фед да прекрати програмата си за облигации през март-април и да започне да покачва лихвите през май“, става ясно от бележката. „Ако Пауъл наблегне на това, че федералната комисия по отворените пазари ще остане гъвкава, то приносът на Фед би трябвало да не се промени. Ако тонът му е твърде ястребов*, то може да се превърне в бедствие, както през декември 2018 г.“, посочва Сениек.

Според изпълнителния директор на Morgan Stanley Джеймс Горман централната банка трябва да започне скоро да покачва лихвите. „За Фед ще е по-добре да наблегне на някои увеличения на лихвата, за да може, когато неизбежният обрат настъпи, да има амуниции, с които да се бие“, каза Горман. По думите му към момента няма „амуниции“ заради нулевите лихви.

Някои стратези, включително Раян Детрик от LPL Financial, смятат, че има и плюс за акциите вбъдеще. „Вярваме, че натрупалото се търсене, постепенното подобряване в предизвикателствата при доставките, стабилният ръст в работната сила и производителността ще допринесат за още една година на икономически ръст над тенденциите през 2022 г.“, пише той в бележка към клиенти. „Рисковете, свързани с пандемията, остават и възможността за грешка при политиките може да се увеличи, след като икономиката се насочва към нормализиране, но мислим, че цялостната обстановка ще подкрепи ръста на бизнеса и пазарите на акции“, допълва Детрик.

*Към 17:20 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още