IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пол Кругман: Америка загуби невинността си

Ако републиканците спечелят следващите президентски избори, това вероятно ще бъде краят на американската демокрация, твърди икономистът

08:28 | 08.02.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Christopher Goodney/Bloomberg</em></p>

 Снимка: Christopher Goodney/Bloomberg

Пол Кругман е един от най-известните критици на предишната американска администрация - а опасността, която носителят на Нобелова награда виждаше в революцията на Тръмп, все още не е предотвратена.

„Ако републиканците спечелят следващите президентски избори, това вероятно ще бъде краят на американската демокрация“, предупреждава Кругман в интервю за германския икономически всекидневник Handelsblatt. Това според него се дължи главно на тежкото състояние на Републиканската партия, която не се разделя от Тръмп.

„Политическата и социална среда е все още същата. Има големи слоеве от населението, които са лоялни към Тръмп и отричат легитимността на Байдън. Това важи дори за членове на Конгреса. Освен това за Байдън няма да е лесно да прилага законите. Демократите имат мнозинство и в двете камари, но то е много слабо. Така че трябва да се каже: Не можем толкова лесно да избягаме от сянката на Тръмп“, предупреждава икономистът.

Америка изгуби невинността си, пояснява Кругман. „Истината е, че и през 2009 г. бяхме страната, която сме днес. Но мнозина вярваха, че можем да предотвратим разделението в страната. Това беше илюзия. През последните дванадесет години се случи много - и не много добро. Не мисля, че разделението може да бъде преодоляно. Проблемите ще останат при нас дълго време. Но Байдън е подходящият човек поне да се бори срещу него. Той е умерен, не поляризира и е много решителен. Някои смятат, че е действал твърде плахо или се е опитвал твърде дълго да направи компромиси, които не са възможни. Но засега той изглежда много по-решителен от Обама“, казва Кругман

Той се надява на старта на дейността на администрацията на новия президент. „Вероятно ще настъпи краят на пандемията и Байдън е твърдо решен да изпълнява програмата си“, казва Кругман. Стимулиращият пакет от 1,9 трилиона долара, който Конгресът вече прие, щял да даде голям тласък на икономиката.

Нюйоркчанинът не се притеснява от свързания с него висок национален дефицит. Напротив: той призовава за преоценка на националните дългове.

От друга страна Кругман е критичен към скорошната турбуленция на фондовите борси. Бумът около акциите на търговеца на компютърни игри Gamestop показа, че „ние сме развили манталитет на балоните. Хората стигнаха до извода, че с акции и други активи могат да се случат чудодейни неща“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 5
kane
преди 3 години
Много го харесвам, защото в 99% е прав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
мхм , след "победата" на Байдън за каква невинност да говорим ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 3 години
Прав си! Зада свърши нещо, то трябва първо да започне ... нещо като нашия национален по футбол .... Скоро няма да отпаднем от голям футболен форум! ..Гарантирам ви !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
Прогнозите за края на демакрацията са малко пресилени. А републиканците не са толкова лоши хора, като изключим подкрепата им за Тръмп, но скоро имахме възможност да се уверим, че много от тях по-скоро биха се отказали от собствения си кандидат, отколкото да застрашат демокрацията, законността и социалния мир в държавата. Колкото до разделението, то винаги е съществувало, още от времената на Гражданската война. Тръмп само леко го засили, но няма основания да се твърди, че процесът е необратим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 4
vzhekoff
преди 3 години
Америка и невинност ? Който е писал това заглавие, нека си пусне "Бандите на Ню-Йорк".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още