IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия изпревари Саудитска Арабия при вноса на петролни продукти в САЩ

За първите пет месеца на 2021 година САЩ са внесли изкопаеми горива за 6,7 млрд. долара от Русия - ръст от близо 80% спрямо същия период на 2020 г.

12:39 | 30.07.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В периода януари - май 2021 година САЩ са внесли изкопаеми горива, включително петрол и петролни продукти, за 6,7 млрд. долара от Русия, пише ТАСС, позовавайки се на информация на американската статистика. Спрямо същия период на 2020 година има ръст от 78 на сто.

За първите пет месеца САЩ са внесли петролни продукти за общо 3,1 млрд. долара, което е ръст от 70 на сто спрямо същия период на 2020 година. Според изчисленията на Bloomberg Русия вече държи рекордните 7% от общия внос на петролни продукти в САЩ и по този показател дори изпреварва Саудитска Арабия.

Вносът на суров петрол възлиза на 1,46 млрд. долара.

Съществено увеличение има и по отношение на вноса на ценни метали и полускъпоценни камъни - той се оценява на около 1,6 млрд. долара, като 1,08 млрд. долара от тях се падат на паладия.

Тези данни могат да бъдат обяснени с ръста на цените на суровините на международните пазари, но има ръст и в други области - например замразени раци, които са увеличили стойността на вноса си до 395 млн. долара спрямо 263 млн. долара година по-рано.

В този период САЩ са внесли ракетни двигатели за 126 млн. долара от Русия. В статистиката за 2020 година такъв внос е липсвал.

Като цяло руският внос в САЩ в периода януари - май 2021 година възлиза на 11,6 млрд. долара според данните на американската статистика, допълва РБК. Според митническите власти на Русия обаче износът е два пъти по-малък - за периода януари-май възлиза на 6,1 млрд. долара.

Причината е в методологията, по която се изчисляват данните от руските митнически служби - тяхната статистика отчита само стоките, които директно се изнасят към САЩ, докато американските власти водят отчет на всички стоки с руски произход, независимо от коя страна пристигат те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още