IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръст при технологичните акции тласка S&P 500 до нов връх*

В тази сесия инвеститорите ще преценяват ходовете си след неочакваното влошаване на данните за пазара на труда

17:27 | 08.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Американският борсов индекс S&P 500 откри търговията на ново рекордно високо ниво, подкрепен от поскъпване на акциите на големите технологични компании, предаде CNBC.

Широкият бенчмарк се повишава с 0,2%, след като отвори с ръст от 0,3%, достигайки нов връх след рекордното затваряне в предишната сесия.

Технологичният индекс Nasdaq Composite се повишава с 0,9%, тъй като книжата на Facebook, Amazon, Apple, Netflix и Alphabet поскъпнаха с по около 1%. Индексът на сините чипове Dow Jones отписва 0,2% от стойността си.*

В тази сесия инвеститорите ще преценяват ходовете си след неочакваното влошаване на данните за пазара на труда през миналата седмица. 

Общо 744 хил. американци са подали заявления за обезщетения за безработица за първи път, съобщи Министерството на труда. Икономистите, анкетирани от Dow Jones, очакваха молбите да възлязат на 694 хиляди.

„Икономиката продължава да се подобрява въпреки неравномерното възстановяване по отношение на пазара на труда“, коментира Крис Закарели, главен инвестиционен директор в Independent Advisor Alliance.

„Очакваме пазарът да продължи да се движи бавно нагоре при добри икономически новини, но тъй като повечето от тези новини вече са отразени, голям ръст ще се случи само ако има значителен бум“, коментира той.

Президентът Джо Байдън говори в сряда във Вашингтон за инфраструктурния план на неговата администрация за 2 трлн. долара, който включва повишаване на корпоративния данък до 28%, и отбеляза, че е готов да преговаря за предложеното увеличение на данъците.

Предлаганото увеличение на корпоративния данък се смята за ключов източник на данъчни приходи за инфраструктурния план на Белия дом. Републиканците обаче са загрижени за увеличението на данъците на фона на пандемията.

Последният протокол от заседанието на Федералния резерв, публикуван вчера, показа, че банкерите планират да поддържат темпото на закупуване на активи, докато централната банка не види стабилни цени и максимална заетост.

Цената на петрола се понижава, като сортът Брент поевтинява с 0,47% до 62,86 долара за барел, а фючърсите върху американския лек суров петрол понижават цената си с 0,67% до 59,37 долара.

* Информацията е актуална към 16:50 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още