IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След данъчната реформа в САЩ половината американци ще плащат повече

Американците с приходи до 25 хил. долара на година ще бъдат облекчени с едва 0,3%, докато при получаващите над 746 хил. долара облекчението е 2,2%

15:03 | 22.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тръмп държи образи на данъчни декларации, докато рекламира предложението на републиканците. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тръмп държи образи на данъчни декларации, докато рекламира предложението на републиканците. Снимка: Ройтерс

Предложената от американския президент Доналд Тръмп данъчна реформа може да доведе до това, че половината от американското население да дължи до 2027 г. повече данъци, отколкото през тази година. Това става ясно от анализ на независими експерти.

Според изследването на Tax Policy Center през 2019 г. около 9 на сто от данъкоплатците ще пращат повече данъци, през 2027 г. обаче делът им ще скочи до 50%. Главната причина е, че много от облекченията, които са предвидени в гласувания от Сената законопроект, изтичат през 2026 г., става ясно от анализа, цитиран от CNBC. 

Освен това хората с ниски заплати почти няма да се възползват от реформата. Американците с приходи до 25 хил. долара на година ще бъдат облекчени с едва 0,3 на сто, като ще спестят едва 50 долара. Тези от средната класа ще спестят по 850 долара на година, но при получаващите над 746 хил. долара на година облекчението е 2,2 на сто, или 34 хил. долара годишно.

Критиката на експертите има сериозна тежест. Tax Policy Center е основана през 2002 г. от данъчни експерти, които са консултирали редица бивши американски администрации. В организацията влизат експерти от правителствата на Роналд Рейгън, Джордж Буш и Бил Клинтън. Днес то представлява съвместна инициатива на либералния Urban Institute и института Brookings, основан още през 1916 г. мозъчен тръст.

Тръмп обаче не се влияе от критиките. Той заяви, че иска да стартира реформата преди Коледа. „Ще направим на американците голям, красив и великолепен подарък за Коледа", каза той.

Центърът също така изчислява, че предложението на Сената ще генерира достатъчно икономически растеж, за да генерира 169 млрд. долара в рамките на десетилетие. Това е обаче с близо 1,5 трлн. долара по-малко от дефицита, който според непартийната съвместна комисия по данъчно облагане на Конгреса ще възникне през този период заради реформата.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още