Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Тръмп започна 2019 г. с 19 млн. долара по сметката на предизборната си кампания

Основна част от разходите на президента са били фокусирани върху междинните избори в САЩ миналия ноември

Тръмп започна 2019 г. с 19 млн. долара по сметката на предизборната си кампания

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп започна 2019 г. с 19,2 млн. долара в сметката на предизборната си кампания – сума, която му дава летящ старт в сравнение с кандидатите на Демократическата партия, които тепърва започват подготовка за вота догодина.

Тръмп е успял да набере 21 млн. долара само през четвъртото тримесечие на 2018 г., съобщиха от ръководството на неговата кампания, като част от парите са били и за Републиканската партия, съобщава Ройтерс.

Още по темата

За разлика от всички останали съвременни американски президенти Тръмп обяви, че ще се състезава за втори мандат още същия ден, в който пое поста през януари 2017 г., вместо да изчака традиционните две години. Това му позволи да събира средства по време на целия си мандат.

Основна част от разходите на президента са били фокусирани върху междинните избори в САЩ миналия ноември, като в тях влиза и сумата от 3 млн. долара за Националния комитет на републиканците. Той също така плати и излъчването на телевизионна кампания, която предизвика критики заради начина, по който изобразява имигранти.

Никой от кандидатите на Демократическата парти все още не е бил задължен да разкрие сумата, с която разполага, въпреки че от кампанията на сенатор Камала Харис съобщиха, че тя е успяла да събере 1,5 млн. долара само през първите 24 часа след обявяване на кандидатурата си.

Над 20 кандидати на Демократическата партия се очаква да влязат в надпреварата с надежда, че ще бъдат избрани, за да се изправят срещу Тръмп. Според Дейвид Брок, който се занимава с набиране на средства за партията, някои от нейните най-големи донори все още изчакват, за да решат кого да подкрепят.

„Има много по-малък интерес сред донорите по отношение на идеологическото разделение, отколкото представата за човека, който е най-подходящ да се изправи срещу Тръмп“, посочва той.

По данните на предизборната кампания на президента Тръмп е похарчил през последното тримесечие 23 млн. долара, с което е завършил периода с по-малко пари, отколкото е започнал. Основна част от разходите са отишли за реклама – 4,4 млн. долара за телевизионна реклама и 3,5 млн. долара за онлайн реклама и свързани разходи. Други 2,4 млн. долара са били похарчени за рекламни материали като неговата запазена марка – червената шапка с надпис „Да направим Америка велика отново“.

Кампанията му също така дължи на министерството на финансите на САЩ допълнителни 1 млн. долара за пътнически разходи. Според американското законодателство президентът трябва да възстанови на данъкоплатците някои разходи, като полетите на Air Force One например.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от САЩ
Неволите на Wall Street продължават