Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Wirecard като Wirefraud: Ще доведе ли измамата до борсов срив

Историята учи: грандиозна измама на борсова компания почти винаги причинява срив на целия пазар

Wirecard като Wirefraud: Ще доведе ли измамата до борсов срив

Снимка: Bloomberg L.P.

Това е шок за по-младите инвеститори, но е дежа-вю за по-възрастните. Загадката около изчезналите милиарди от листната на Dax Wirecard напомня за грандиозни скандали от миналото. И това, рззбираемо, предизвиква известен дискомфорт сред опитните зайци на капиталовия пазар.

Защото когато огромна фалшификация на отчети или друга грандиозна измама стане известна, това често бележи началото на края на дългия бум на фондовите борси.

Ако финансовите данни на платежния оператор Wirecard (отдавна подигравателно наричан от финансовите специалисти „Wirefraud“) се окажат силно манипулирани, ще е нужно да сме повече от внимателни, защото грешките могат да разкрият тревожно ниво на лекомислие, което да обхване и борсата и нейните играчи.

Очевидно инвеститорите ще трябва да разгледат по-внимателно инвестициите си и не трябва да позволяват да бъдат въвлечени емоционално в общите пазарни преувеличения или от отделни визионери на компании. Това е вярно за всеки един пазар, но особено за Германия. Там изглежда податливостта към лъжепророците е особено голяма.

Неслучайно Wirecard e най-популярната акция сред германските частни инвеститори, както току-що показа проучване на в. WELT AM SONNTAG. „Случаите на измама често вървят ръка за ръка с пазарните върхове“, казва пред медията Щефан Хайек, който работи като хедж фонд мениджър от 2005 г.

Поразително е, че най-зрелищните случаи на измами са се случили най-вече скоро след достигането на все по-висок пик на борсата. Най-добрият пример е Enron, все още един от най-големите случаи на измами в американската икономическа история.

Американският енергиен търговец Enron, който отчиташе бързо увеличаващите се продажби в продължение на години и се смяташе за една от най-иновативните компании в Америка, фалира малко след края на хилядолетието през 2000 г., след като беше разкрита мащабна манипулация на финансовите отчети. Компанията отчиташе години наред приходи за милиарди долари.

Фактът, че невероятните цифри за растежа на компанията на Джефри Скилинг и Кенет Лей не предизвикаха съмнение по-рано, днес се обвързва с приповдигнатото настроение на т. Нар. New Economy, което правеше всичко да изглежда възможно.

В добрите времена инвеститорите не гледат много внимателно балансите, има силно желание да бъдат част от „горещите неща“. Предупрежденията, като забележими продажби на акции от страна на висши мениджъри на Enron, бяха игнорирани. В крайна сметка над 21 000 служители загубиха работата си след фалита, а голяма част от пенсиите също бяха загубени.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
1
 
6
khao до: briton
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
това имах в предвид, но моля ти се.... иначе добре си описал безсмисления живот на спекуланта!
2
 
4
 
5
преди 10 месеца
Пълен ъпсурд са твърденията, че компания с капитализация от едва няколко милиарда, ще доведе до срив на една от най-дигитализираната и обезпечена борса в света :D Пълен смях!
1
 
1
 
4
briton до: khao
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
инвеститор може да е директно въвлечен в бизнес и да може да взима решения . рядко срещано поради ред причини, най-вече размер на инвестицията.
може да е делегирал някой друг да взема решения вместо него като например взаимни фондове, хедж фондове, и т.н.
може и да "работи" индиректно (най-често срещано), т.е. прави се анализ на една компания и се решава дали да се инвестира в нейния растеж, бъдеще.
има и абсолютни спекуланти, които инвестират в каквото и да е, стига да им носи някакъв растеж. но това пак си изисква търсене на активи, гледане на цифри и много четене.
2
 
4
 
3
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Oще няколко пирамидки, пардон "финтех"-а", чакат на опашката за разкриване. Веднага се сещам за Револют. После ще има да обясняват как имало много сигнали, ама никой не им обърнал внимание.
3
 
6
 
2
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
че това е целта на борсата... само ако може да спрете с термина инвеститори... такива там няма, до един са спекуланти! Инвеститора си работи върху инвестицията, той не спекулира и не играе на борсата.

Още от САЩ
Dow Jones прибави над 220 пункта и достигна нов рекорден връх