Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

86% от енергията, която Facebook е ползвала през 2019 г., е възобновяема

Компанията публикува първия си доклад за устойчивост

86% от енергията, която Facebook е ползвала през 2019 г., е възобновяема

Снимка: Lam Yik/Bloomberg

През 2018 г. Facebook обяви, че си поставя за цел за своите операции да използва 100% възобновяема енергия, като идеята е това да се случи до края на 2021 г. Преди изтичането на този срок компанията изглежда върви към изпълнение на целта си. В първия в историята си доклад за устойчивостта, публикуван днес, Facebook обяви, че през 2019 г. е покрила изпълнението на 86% от операциите ѝ с възобновяема енергия. За сравнение, през 2015 г. делът беше 35%, пише Engadget.

Още по темата

Сега Facebook разполага с 1,3 гигавата вятърни и соларни проекти, включително огромна соларна ферма в Тексас.

През 2019 г. Facebook е намалила своите оперативни парникови емисии с 59 на сто спрямо нивата от 2017 г. и е компенсирала повече от 100 хил. метрични тона въглеродни емисии, което е еквивалент на извеждането на 22 хил. леки коли от пътя.

Facebook твърди, че централата ѝ в Менло Парк на 100% е поддържана от възобновяема енергия, а тя пренасочва 90% от отпадъците си към депа за рециклиране и компостиране.

В доклада за устойчивост Facebook твърди, че е ангажирана да подкрепя общностите, в които се намират нейните съоръжения. Така например, компанията планира да възстанови топлината, генерирана от нейните сървъри в Оденсе, Дания, и да я дари на местна отоплителна компания. Това е достатъчно за отоплението на 6900 домове в близкия град и ще помогне на населеното място да спре да ползва въглища до средата на 2022 г.

Междувременно Facebook се опитва да подобри и потреблението си на вода. През 2019 г. компанията е спестила над 3 млрд. галона вода и е инвестирала в проекти за възстановявае на водоеми в Орегон и Ню Мексико. Пилотен проект в центъра ѝ за данни в Ню Мексико е намалил водата, използвана за охлаждане, с около 40%. Тази година Facebook планира да разшири ползването на тези технологии и в други центрове за данни.

Facebook очаква нейните водни проекти да възстановяват около 206 хил. кубични метра вода годишно.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Facebook отстъпва пред новата регулация в Турция