Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

Хакери предлагат онлайн данни за 500 млн. потребители на LinkedIn

Засегнати са две трети от ползващите социалната мрежа

Хакери предлагат онлайн данни за 500 млн. потребители на LinkedIn

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Данните на 500 млн. потребители на LinkedIn са били извлечени от платформата и предложени за онлайн продажба, пише CyberNews. Говорител на LinkedIn пък е потвърдил пред Business Insider, че има пакет от публична информация, който е взет от компанията.

„Въпреки че все още разследваме проблема, публикуваните масиви от данни изглежда включват публично видима информация, която е взета от LinkedIn, в комбинация с данни, събрани от други уебсайтове и компании“, коментира говорител на LinkedIn. По думите му това нарушава условията за ползване на социалната мрежа, а компанията постоянно работи по защитата на своите членове и техните данни.

Според уебсайта си LinkedIn има 740 млн. потребители, а информацията, че 500 хил. души са засегнати означава, че две трети от потребителската база на платформата са жертва на случилото се.

Данните включват три имена, имейл адреси, телефонни номера, информация за работни места, пол и линкове към други акаунти в социални мрежи.

Всичко това е публикувано онлайн в хакерски форум, а авторът на публикацията е пуснал 2 млн. записа като доказателство, пише CyberNews. Хакерът се опитва да продаде данните за 4-цифрена сума и потенциално под формата на биткойн.

Експерти от CyberNews са потвърдили, че данните са на потребители на LinkedIn, но посочват, че информацията може да е взета от профилите им по-рано, а не наскоро.

Още по темата

Пол Прудъм, анализатор в компанията IntSights, коментира пред Business Insider, че изложените данни са значителни, защото някой може да ги използва, за да атакува компании чрез информацията за техните служители.

„Такива атаки могат да имат по-голям успех заради нарастването на работата от вкъщи и все по-голямото използване на домашни и лични устройства за работа заради пандемията на Covid-19”, посочва той. „Атакуването на компании през личните акаунти и устройства на служителите им  е единият от начините, по които атакуващите могат да заобиколят системите за мрежова защита на корпорациите“.

Новината беше обявена скоро след като данни от Facebook също изтекоха в мрежата. Миналата седмица стана ясно, че лична информация, включително пълни имена, локации и имейл адреси, са предложени в хакерски форум. Говорител на Facebook заяви, че данните са събрани благодарение на уязвимост, с която компанията се е заела още през 2019 .

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

2
 
2
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
"LinkedIn има 740 млн. потребители, а информацията, че 500 хил. души са засегнати означава, че две трети от потребителската база на платформата са жертва на случилото се."Една проста сметка 500 хил / 740 млн. не можете да направите. Засрамете се.

Още от Социални мрежи
Може да получиш биткойни, ако ползваш Twitter