IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на Wikipedia Лари Сангър е ужасен от развитието на социалните мрежи

Той се опасява, че те злоупотребяват прекалено много с влиянието си и с използването на личните данни на потребителите

17:42 | 05.07.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Лари Сангър съосновава Wikipedia през 2001 г. и не е щастлив с това как интернет се развива в двете десетилетия след това, пише CNBC.

"Честно казано е ужасяващо“, посочва той в интервю за медията, дадено тази седмица.

Главният проблем на Сангър са големите платформи, особено Facebook и Twitter. По думите му тези компании използват личните данни на потребителите, за да генерират печалба, за сметка на „масови нарушения“ на неприкосновеността на личния живот и сигурността.

"Те могат да оформят преживяването ви, могат да контролират какво виждате, кога го виждате и ставате зъбно колело в тяхната машина“, твърди той.

Тази седмица Сангър започна „протест срещу социалните мрежи“, за да привлече внимание към опасенията си. В „Декларация на дигиталната независимост“, публикувана в личния му блог, той посочва, че „огромните дигитални империи“ трябва да бъдат заменени от децентрализирани мрежи от независими личности. Декларацията е привлякла около 2400 подписа към петък сутринта в САЩ.

Съоснователят на Wikipedia, който в момента е главен информационен директор на блокчейн енциклопедията Everipedia, не е първият интернет пионер, който атакува доминацията на големите технологични компании. Тим Бърнърс-Лий, основателят на World Wide Web, наскоро публикува „Contracts for the Web”, където посочва, че компаниите трябва да предприемат повече действия, за да защитават сигурността и личните данни на потребителите“.

Темпераментът на Зукърбърг

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг отговори на безкрайните опасения за сигурността в платформата с нова визия за компанията, подчертаваща мерки, като криптирани съобщения.

Сангър поставя под въпрос дали намеренията на Зъкърбърг са „искрени“ и разкритикува мениджмънта на социалната мрежа за злоупотреба с властта на компанията онлайн.

"Интернет не би могъл да е създаден от хора като Марк Зукърбърг или някой от корпоративните ръководители в Силициевата долина днес“, коментира той. „Те няма да са способни, нямат темперамента, те са прекалено контролиращи. Не разбират цялата идея из основи“, казва той.

Въпреки нарастващите критики на правителствата и регулаторите по света към големите технологични компании, Сангър не е убеден, че законодателството е най-доброто решение за справяне с могъществото на компании като Facebook и Twitter.

Facebook не е коментирала въпроса пред CNBC, а от Twitter са отказали коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
Whitestar
преди 4 години
Типичен пример, в който колкото повече се използва една безплатна услуга - толкова повече се компрометира тя! Често под влияние на спадащото качество. Нека все пак припомним, че който не е доволен от нея винаги може да се откаже! И въпреки това, добре е да отбележим и недостатъците, а те не са малко! Например, измества се основният смисъл на социалната платформа, т.е. тя губи своя социален смисъл и често става тенденциозно манипулирана по отношение на общуването на нейните членове! В смисъл - профилът на нейните ползватели почти никога не отговаря на реалната личност, а често в мрежата ние битуваме като идеални образи, без недостатъци, които едва ли не имат властта на всевишния да решават за другите и да ги разобличават с техните, така да се каже и човешки, и илюзорни недостатъци, които намираме на техните стени! Освен това, рекламирането във Фейсбук и други социални мрежи се оказва една едва ли не антиреклама, поради безплатната услуга на мрежата и други необективни причини, и така на практика ПАзарният принцип на търсене и предлагане отпада частично или напълно! Други недастатъци са многото дребнави и несъществени теми, на ниво детска градина, които се разпространяват ежеминутно в платформите и ни лишават от истинските новини и важните неща. Както и да е, да не забравяме, че тези системи, все пак улесняват, а не обратното, връзката между нас - хората. Социалните платформи са само крачка във века на комуникациите и на всичкото отгоре те са напълно безплатни, което прави достъпа лесен за всички и така думата "социален" се допълва в нейния хуманен смисъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още