Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Социални мрежи

TikTok (да, TikTok) е бъдещето

Това е единствената голяма социална мрежа, създадена в смартфон ерата

TikTok (да, TikTok) е бъдещето

Снимка: Pixabay

До голяма степен избягвах TikTok – караше ме да се чувствам стара. Но за мен и мнозина от вас TikTok се превърна в нужната доза глупост по време на пандемията, а съвсем наскоро и уникална платформа за споделяне на мъка и активизъм, пише в коментар за The New York Times Шира Овиде.

Редом до кратките видеа на хамстер, който свири на пиано, и невероятни начини за изрязване на диня, може да намерите сцени от протестите срещу убийството на Джордж Флойд в Минеаполис, както и исторически урок за убийството на жителите на чернокожите квартали в Тълса през 1921 г.

Това, което е необичайно за TikTok, е, че не е поредното място, в което да видите какво се случва. То е чисто изразяване на начина, по който се чувстват хората. В най-добрия случай едно видео в TikTok ми дава усещане за същността на няколко, а взети заедно – за нашата колективна същност.

TikTok се усеща като нещо познато, но душата му не е същата като на другите социални мрежи преди нея. Може да е безсмислено забавно, но има и сила, която да задържа вниманието. TikTok е първата развлекателна сила, родена и изградена в ерата на смартфоните, и може да промени всичко.

Това е и първият път, в който американците трябва да признаят, че компаниите от САЩ може да не владеят винаги интернет. В това понякога странно приложение е вложено нещо много важно.

Магията на TikTok е, че прави творчеството по-лесно и дава възможност да гледате най-добрите работи на останалите. 60-секундното ограничение на видеата означава, че потребителите не трябва да създават много пълнеж. Освен това често има връзка между видеата, които ползват една и съща песен или включват „предизвикателство“, като чистене на огледала например.

Още по темата

TikTok улеснява гледането като ви пуска видеа, които компютърът прогнозира, че ще харесате. Не трябва да търсите или да знаете кого трябва да гледате. Но и именно заради това TikTok може да служи като балон – докато аз гледам видеа за Black Lives Matter, вие може да виждате само известни личности, които танцуват.

Не е задължително TikTok да ви показва реално случващото се по света. Той е изразяване, но не прилича на нищо, с което сме свикнали.

Netflix, YouTube и повечето други интернет видео услуги ползват вече съществуващо бизнес поведение с нови модели за дистрибуция. TikTok разби на пух и прах всичко това. Той е направен за хора, които никога не са гледали телевизия.

Ако сте в TikTok, за да говорите за политика, ще откриете безкрайни политически вицове, никой от които няма да видите другаде. Холивудски продукции липсват.

TikTok няма много от познатите ни интернет казуси, като следенето, свръхсъбирането на данни и проблемната дезинформация.

Най-големият въпрос произтича от собственика на TikTok – китайският интернет конгломерат ByteDance. Някои американски политици са притеснени, че TikTok е инструмент, чрез който Китай събира американски данни. TikTok твърди, че не прави това.

Миналата година TikTok се изправи пред въпроси дали крие видеа от хонконгските протести, за да задоволи китайското правителство. Тя отрече и това.

Не знам дали тези опасения имат реална почва. Това е една от първите китайски интернет услуги, които се сдобиват с глобална популярност. Това е предизвикателство за американците, които са свикнали американски интернет компании да доминират по-голяма част от света.

TikTok може да пренаписва правилата в света на развлеченията, давайки на следващото поколение активисти нови начини да разказват истории, и поставя под въпрос глобалния интернет ред.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Социални мрежи
Тръмп ще блокира TikTok и WeChat в САЩ тази неделя