IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Усилията на Facebook да отвори платформата си за учените не се увенчаха с успех

Остават притесненията за опазване на личната информация на потребителите

13:30 | 30.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Първите усилия на Facebook да отвори платформата си за учени, които да проучват влиянието ѝ върху изборите, доведоха до съмнения, след като социалната мрежа не успя да опази данните си и се позова на притеснения за сигурността, пише в. Financial Times.

През април 2018 г. Facebook обяви, че ще даде петабайт (или милион гигабайта) данни, включително за това как хората в платформата ѝ са кликвали върху линкове към други уебсайтове, на независима група за проучвания, наречена Social Science One.

Но миналия месец финансиращите проекта изразиха гнева си от това, че Facebook “не е успяла да изпрати“ всички данни, които е обещала и е дала срок до този понеделник, след което те са препоръчали да се сложи край на проекта.

Въпреки че след това Facebook е публикувала база данни, тя не е отговорила на очакванията, твърдят няколко източници, запознати със ситуацията.

По думите на източниците част от финансиращите проекта са напът да се откажат от ангажимента си към него.

Случващото се е удар по кампанията на Facebook, която представлява опит на социалната мрежа да покаже, че действа отговорно след скандалите за дезинформацията и фалшивите новини.

Но представителите на академичните среди, които се надяват да получат по-подробна информация преди изборите за президент на САЩ през 2020 г., бяха обявили притесненията си за споделянето на лична информация от Facebook в зората на скандала с Cambridge Analytica.

Натаниел Пърсили, професор от Станфордския университет и съпредседател на Social Science One, твърди, че голяма част от учените са „много ядосани“ на Facebook и техните „бележки за сигурността на данните не са фриволни“.

Facebook работи по прилагането на различни подходи към опазването на чувствителна информация, така че учените да ползват части от данните ѝ, включително чрез въвеждането на „шум“ в информацията, за да се попречи някой да бъде лично идентифициран. Но това се оказа по-сложно от първоначално очакваното от компанията, твърдят източници, участващи в проекта, а тестващите технологията все пак са продължили да намират начини да открият на кого са данните.

Същевременно Facebook е притеснена от правен въпрос и по-конкретно след въвеждането на политиката за GDPR в Европейския съюз.

Социалната мрежа обяви, че проектът като цяло ще продължи да бъде развиван, но ще се нуждае от нов модел на финансиране.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още