Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Софтуер

Amazon удължи забраната за ползване на лицевото ѝ разпознаване от полицията

Компанията не е уточнила колко време ще важи мораториумът

Amazon удължи забраната за ползване на лицевото ѝ разпознаване от полицията

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Американската технологична компания Amazon.com обяви, че удължава до следващо нареждане мораториума, който наложи миналата година върху използването на софтуера ѝ за лицево разпознаване от полицията, предава Ройтерс.

Компанията прекрати практиката за една година от юни 2020 г. Новините бяха обявени в разгара на протестите в Съединените щати срещу полицейската жестокост спрямо цветнокожи, предизвикани от убийството на Джордж Флойд по време на арест в Минесота.

Защитници на гражданските свободи отдавна предупреждават, че неточните резултати, получавани чрез софтуера от органите на реда, могат да доведат до несправедливи арести, както и до загуба на неприкосновеността на личния живот и да повлияят негативно на свободата на изразяване.

Още по темата

Удължаването на мораториума подчертава, че лицевото разпознаване остава деликатен проблем за големите компании. Най-големият онлайн търговец на дребно в света не коментира причината за решението си.

Миналата година той заяви, че се надява Конгресът да въведе правила, които да гарантират етичното използване на технологията, въпреки че такъв закон все още няма.

Този месец Amazon получи призив от активисти, които искат софтуерната ѝ забрана да стане постоянна.

Нейтън Фрийд Уеслър, заместник-директор на Американския съюз за граждански свободи, изрази подкрепа към решението на Amazon и призова федералните и щатските власти да забранят използването на такъв софтуер от правоприлагащите органи.

Amazon предлага лицево разпознаване чрез услугата Rekognition, предоставяна от нейното подразделение за изчислителни облаци. Клиентите, които разчитат на програмата за намиране на жертви на трафик на хора, все още имат достъп до възможностите за разпознаване на лица, коментира Amazon.

Критици подчертават проучване, направено в рамките на проекта Gender Shades, което показва, че Rekognition не успява точно да определи пола на хора с по-тъмен цвят на кожата. Amazon оспори това твърдение.

Поради известността на Amazon и предишната защита на лицевото разпознаване нейният мораториум е важна стъпка. Скоро след като Amazon наложи забраната си през миналия юни, Microsoft каза, че ще изчака федералната регулация в САЩ, преди да започне да продава своя софтуер за лицево разпознаване на полицията.

По статията работиха: Елена Кирилова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Софтуер
Salesforce очаква набраната от нея инерция да се запази