Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Стратегии

Ексклузивно: Масово кариерно преориентиране заради COVID-19

Над 2 пъти повече хора се насочват към ИТ сектора през 2020 спрямо миналата година

Ексклузивно: Масово кариерно преориентиране заради COVID-19

Професионалистите, решили да се насочат към ИТ сектора през 2020 без предишен опит, са се увеличили с 217% спрямо 2019. От друга страна, се наблюдава спад в интереса към секторите на телекомуникации, логистика и производство. Това сочат данните от регистрираните над 5000 кандидати на най-голямото кариерно събитие за квалифицирани кадри - Career Show 2020, което тази година ще се проведе изцяло онлайн. 

При анализ на квалификацията на кандидатите, регистрирани за Career Show 2020, се забелязва значителна разлика между профилите на ИТ специалистите, участвали в Career Show миналата година, и ИТ специалистите, които са заявили участие тази година. Ако през 2019 ИТ специалистите, без професионален опит, са били 6,25%, то тази година те са 15,88%. Всички участници в Career Show са преселектирани и в процеса на одобрение на техните кандидатури прави впечатление, че голяма част от хората, кандидатствали като начинаещи ИТ специалисти, всъщност имат професионален опит и образование в друга сфера, но са решили да се преквалифицират.

Според организаторите това се дължи на факта, че в ИТ сектора отдавна са въведени практики като дистанционната работа, които за други сектори бяха нововъведения за справяне с ограниченията, наложени от противоепидемичните мерки. ИТ секторът се оказа най-подготвен за ситуацията и за момента оставя впечатление за един от най-стабилните сектори на икономиката в условията на кризисната обстановка, предизвикана от пандемията. Освен това, тенденцията ИТ компаниите да предлагат по-добри от средните за страната условия на труд, мотивира много квалифицирани в други сфери кандидати да се преориентират към ИТ сферата.

Без съмнение 2020 година е тежка за всички ни. Данните от направения анализ говорят за това, че огромно количество висококвалифицарани кадри са принудени да намерят ново поприще, в което да се чувстват по-сигурни. От друга страна обаче се радваме да видим, че само за няколко месеца кандидатите са взели ситуацията в свои ръце и са предприели конкретни действия към преквалификацията си. Това ни обнадеждава и затвърждава вярата ни в потенциала на човешкия капитал в България”, споделя Симона Харизанова - съосновател на Career Show.

От друга страна, изследване на НСИ, проведено през октомври 2020 сред 3 770 предприятия посочва и предприятията, които отбелязват ръст в приходите си, като освен в сферата на информационните технологии, най-голям процент от тях са заети в сферите на индустрията, търговията, логистиката и телекомуникациите.

При регистрираните кандидати за Career Show 2020 се забелязва спад от 5% при кандидати с опит в сферата на телекомуникациите и логистиката и 3,5% спад при кандидати с опит в сферата на производството. Организаторите обясняват това с естествената тенденция да не се поемат рискове в несигурни ситуации, особено ако кандидатите понастоящем са заети в стабилен сектор.

Целта на Career Show е да свърже квалифицирани кадри с подходящите за тях работодатели и да направи процеса по подбор на персонал максимално ефективен. Тази година Career Show 2020 ще се проведе изцяло онлайн, което ще позволи на много повече хора да се включат, независимо в коя част на страната и света се намират.

Онлайн събитието предоставя напълно ново и модерно решение чрез иновативна платформа за видео срещи, която ще се използва за пръв път в България. Чрез нея работодатели и кандидати ще се свържат с помощта на специална мачмейкинг технология. В течение на 2 дни кандидати и работодатели ще имат възможността да провеждат видео срещи, които ще са придружени от професионална програма с високо качество и полезно съдържание - изцяло онлайн.

Участието в събитието е напълно безплатно, но регистрацията е задължителна от тук: https://careershow.bg/register/

По статията работи: Екип на Investor.bg
Още по темата: Стратегии

Последни новини

Коментари ()


Още от Стратегии
Вълчев: През февруари и март повечето училища ще преподават онлайн