IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Даде ли Мексико празен чек на Доналд Тръмп за петролната сделка?

Вашингтон може да притисне Мексико да гледа по-малко критично на американската външна политика в Южна Америка в замяна на подкрепата за петролните съкращения

13:03 | 15.04.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският президент Доналд Тръмп. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор се натовари с дълг към държавния глава на САЩ Доналд Тръмп, приемайки помощ от Вашингтон за прекратяването на турбуленцията на петролните пазари, хвърляйки сянка на тревога върху своите сънародници, пише Ройтерс.

Лопес Обрадор, ляв „петролен" националист, се включи, след искане от страна на държавите от пакта ОПЕК+, към инициативата за мащабно редуциране на производството на петрол за балансиране на пазарите. Мексико трябваше да свие добива с 400 хил. барела на ден, но страната отхвърли идеята, като предложи да ограничи производството със 100 хил. барела дневно. 

В петък (10 април) президентът на Мексико най-накрая обяви изненадващо и изключително необичайно решение: страната ще свие добива си, колкото е необходимо, като САЩ ще се намесят и ще поемат повече от половината от съкращенията. До това споразумение стигат Лопес Обрадор и Доналд Тръмп в телефонен разговор.

Тръмп си навлече преди това гнева на мексиканците, като настоя страната им да плати за стената, която да разделя САЩ и Мексико и която цели да предотврати непрестанния поток от имигранти, идващи от юг.

Той представи серия от искания пред Лопес Обрадор, свързани с търговията и миграцията, и посочи, че Мексико трябва да компенсира САЩ за свиването на петролния добив, като все още не е посочил как ще стане това.

Вероятно Тръмп ще насочи фокуса си върху въпроси като сигурността и имиграцията, смята Серхио Алкосер, бивш мексикански заместник-министър на външните работи.

По неговите думи по този начин Лопес Обрадор е предоставил празен чек на Тръмп.

По искане на Вашингтон Мексико трябва да похарчи допълнителни пари за гранична полиция, грижи за лица, търсещи убежище, и по въпроси, свързани със сигурността. Новата договорка между двамата държавни глави увеличава притесненията сред мексиканците и дава повод на противниците на Лопес Обрадор да се надигнат.

Според анонимен мексикански държавен служител Вашингтон може да окаже натиск върху страната, принуждавайки я да „си затвори очите“ за някои аспекти на американската външна политика в Южна Америка и по-специално за Венецуела.

Някои представители на петролната индустрия смятат, че всъщност Доналд Тръмп не преследва реално съкращения в добива, като целта му е да извади американския петрол на пазара, който в момента складира.

Лопес Обрадор заяви пред репортери в понеделник (13 април), че Мексико се е справила много добре с петролната сделка и че ще предостави повече подробности в сряда (15 април).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
ДХДО
преди 4 години
В това, което си казал (и което съм цитирал) по-долу си изразил отношение, а не си се ограничил до фактологическа констатация. Писал си : По-добре, че Запада няма такива семейства ..., вместо да речем : На запад няма такива семейства .... Изразяването на отношение, при съпоставянето на две алтернативи означава, че съзнателно или подсъзнателно се асоциираш, с тази, към която си изразил одобрение.Т.е. , ако одобряваш това, че на Запад раждането на деца е обвързано, преди всичко с материалната обезпеченост (очевидно визираш висока такава), то по линия на това одобрение се подразбира, че и за България е добре да се придържа към подобен принцип.Именно в тая връзка беше и коментара ми : в дългосрочен план оцеляването на всеки човешки социум е обвързано с възпроизводството му, като това е първо и незаобиколимо (!!) условие. За запада ми е абсолютно все тая, дали ще оцелее, това за което ме е грижа е, че в България демографската катастрофа е в ход и намирам за меко казано безотговорно, омаловажаването на възпроизводството на населението, като фактор, под какъвто и да било претекст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
mrynmryn
преди 4 години
Аз имам доста познати, които работят навън, тук си бяха образовани на ниска заплата, там са си необразовани на ниска заплата, за тамошния стандарт. Един, който поне бе умен се прибра и каза - по-добре тук да живея с 1500, отколкото там и да бачкам като роб, без роднини и приятели, за някой лев отгоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Аз не ни сравнявам с Мексико, не знам къде го прочете това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
крас
преди 4 години
КАЗВАШ, ЧЕ "Мексико може да предложи само роби"А КАКВО ПРЕДЛАГАМЕ НИЕ?Какви са тези българи които работят на запад и не са ли огромната част от тях гастарбайтери?Какви са у управлението и администрацията ни , ако не КОЛОНИАЛНИ?!Сделката със самолетите показа не само поведението на управляващите , но и на тези които гръмко се наричаха патриоти. ВИЖТЕ КАК СЕ ОТНАСЯТ С НАРОДА СИ "ПАТРИОТИТЕ" СИДЕРОВ , АГЕНТ ИВАН И ВАЛЕРИ ВИНКЕЛА. Нима това са нормални обичащи народа си типове?!!Знам и съм сигурен, че СВЕТА ще мине през катарзис, който ще промени не само САЩ , Мексико , Русия , но и нас БЪЛГАРИТЕ. КРАЙНО ВРЕМЕ Е ЛУДИТЕ ДА БЪДАТ ВКАРАНИ В ЛУДНИЦАТА И ЛЕКУВАНИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
terziеv
преди 4 години
ЕС е просто придатък на САЩ и "покланянето" няма да спре.В интерес на истината аз смятам да купя някоя шистова компания с малък дълг. Залагам на това, че САЩ няма да ги оставят да фалират и ако трябва ще наложат мита на вноса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
ДХДО
преди 4 години
По-добре, че Запада няма такива семейства. Хиляди умират всяка година по улиците. ====Запада да се оправя, както намери за добре, на мене дерта ми е за България и не мога да схвана логиката и тезата, която предлагаш, сравнявайки ни с Мексико ?Искаш да кажеш, че благодарение на тамошните културни особености, семеен модел и раждането на деца, в Мексико са с много по-малък шанс да се съхранят, като държава и народ, от колкото ние тук, с вихрещият се при нас демографски катаклизъм, ... основно в нашата етническа група ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
крас
преди 4 години
Крайният резултат е виден:Нефт Brent28,37 долара !!!!!Нефт WTI19,56 долара!!!!!При цена на Нефт WTI 19,56 долара за барел ТРЪМПЧО и хората му от ТЕКСАС са на ЗАГУБА. Това е цената на фючърсите, а реалните продажби са със 7 - 8 долара по ниски!!СРИВ НА НЕФТОДОБИВА В САЩ ,ВОДИ СЛЕД СЕБЕ СИ ДО СРИВ НА ПАЗАРА НА ИПОТЕЧНИТЕ ОБЛИГАЦИИ , НА БАНКИ И ФОНДОВЕ. Изглежда апокалиптично , но е реалната действителност. КОЙ РАБОТИ НА ЗАГУБА?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Investitor33
преди 4 години
Този човек винаги успява да си навлече гнева на хората, доста добре са го прецакали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
По-добре, че Запада няма такива семейства. Хиляди умират всяка година по улиците. Мексико може да предложи само роби, а робството далеч не е свършило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
be_google
преди 4 години
този човек въобще не става за публична длъжност - всичко при тръмпът се свеждо до къде МИ е далаверата.....Мексико има нещо което на Запада вече няма.....хората имат СЕМЕЙСТВА И ДЕЦА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още