Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Една от най-големите енергийни компании в САЩ изпадна в несъстоятелност

Whiting Petroleum се сблъсква с дълг в размер на 3,6 млрд. долара, който не може да покрие

Една от най-големите енергийни компании в САЩ изпадна в несъстоятелност

Снимка: Getty

Whiting Petroleum, една от най-големите компании за сондажна дейност в САЩ, подаде заявление за защита от несъстоятелност, след като американската петролна и газова индустрия беше сериозно засегната от слабото търсене в глобален мащаб, негативните ефекти от разпространението на коронавируса и от продължаващата ценова война, която Русия започна със Саудитска Арабия, съобщават Bloomberg и The National Interest. 

Още по темата

Whiting Petroleum стана първата голяма компания, добиваща природен газ, която изпада в състояние на банкрут, тъй като много производители на енергия в САЩ са натоварени с множество дългове, а петролната война между най-големите световни производители на енергия само влошава тяхното положение.

През 2019 г. дружеството е произвело 485,4 млн. барела петролен еквивалент, като от това количество 55% са петрол и 24% - природен газ.

Whiting Petroleum е изправена пред дълг в размер на 262 млн. долара под формата на конвертируеми облигации с падеж през април. Общият дълг на компанията възлиза на 3,6 млрд. долара, а активите, които притежава, достигат 7,6 млрд. долара.

Петролните цени паднаха в диапазона 20-30 долара за барел, след като преговорите в рамките на ОПЕК+ за задълбочаване на съкращенията на добива на петрол пропаднаха.

Очаква се банкрутите да се увеличат сред американските сондажни компании с увеличаването на производството на петрол и газ, тъй като търсенето не изкопаеми енергийни продукти се понижава, според Бъди Кларк, съпредседател в Haynes & Boone.

„Ситуацията е тежка за всички“, сподели Кларк пред Wall Street Journal в четвъртък, отбелязвайки, че дори съдилищата са под натиск, тъй като заявленията за защита от фалит нарастват.

Други енергийни играчи вероятно тепърва ще се сблъскат с подобни проблеми.

Сондажните компании в САЩ могат да се окажат неспособни да покрият общ дълг в размер на 32 млрд. долара през 2020 г., ако вирусът и Русия продължат да тежат на индустрията. Предвижда се процентът на неизпълнение да достигне 17% според Fitch Ratings. Агенцията прогнозира още преди избухването на коронавируса този показател да бъде на ниво от 7% за годината.

Междувременно цените на петрола се повишиха в четвъртък (2 април), след като президентът на САЩ Доналд Тръмп намекна, че руският му колега Владимир Путин и престолонаследникът в Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман са споделили, че могат да намалят производството на петрол.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Кирилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
''...ако вирусът и Русия продължат да тежат на индустрията." А може би Саудитска Арабия в случая "тегли" индустрията - тендиндензиозноста при списване, когато е добре прикрита или обословена с някакви "факти", не е болка за умиране, но в случая говори за подценяване на интелекта на аудиторията Ви.

Още от Суровини
Отминал ли е пикът в търсенето на петрол?