IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една от най-големите енергийни компании в САЩ изпадна в несъстоятелност

Whiting Petroleum се сблъсква с дълг в размер на 3,6 млрд. долара, който не може да покрие

21:52 | 07.04.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Whiting Petroleum, една от най-големите компании за сондажна дейност в САЩ, подаде заявление за защита от несъстоятелност, след като американската петролна и газова индустрия беше сериозно засегната от слабото търсене в глобален мащаб, негативните ефекти от разпространението на коронавируса и от продължаващата ценова война, която Русия започна със Саудитска Арабия, съобщават Bloomberg и The National Interest. 

Whiting Petroleum стана първата голяма компания, добиваща природен газ, която изпада в състояние на банкрут, тъй като много производители на енергия в САЩ са натоварени с множество дългове, а петролната война между най-големите световни производители на енергия само влошава тяхното положение.

През 2019 г. дружеството е произвело 485,4 млн. барела петролен еквивалент, като от това количество 55% са петрол и 24% - природен газ.

Whiting Petroleum е изправена пред дълг в размер на 262 млн. долара под формата на конвертируеми облигации с падеж през април. Общият дълг на компанията възлиза на 3,6 млрд. долара, а активите, които притежава, достигат 7,6 млрд. долара.

Петролните цени паднаха в диапазона 20-30 долара за барел, след като преговорите в рамките на ОПЕК+ за задълбочаване на съкращенията на добива на петрол пропаднаха.

Очаква се банкрутите да се увеличат сред американските сондажни компании с увеличаването на производството на петрол и газ, тъй като търсенето не изкопаеми енергийни продукти се понижава, според Бъди Кларк, съпредседател в Haynes & Boone.

„Ситуацията е тежка за всички“, сподели Кларк пред Wall Street Journal в четвъртък, отбелязвайки, че дори съдилищата са под натиск, тъй като заявленията за защита от фалит нарастват.

Други енергийни играчи вероятно тепърва ще се сблъскат с подобни проблеми.

Сондажните компании в САЩ могат да се окажат неспособни да покрият общ дълг в размер на 32 млрд. долара през 2020 г., ако вирусът и Русия продължат да тежат на индустрията. Предвижда се процентът на неизпълнение да достигне 17% според Fitch Ratings. Агенцията прогнозира още преди избухването на коронавируса този показател да бъде на ниво от 7% за годината.

Междувременно цените на петрола се повишиха в четвъртък (2 април), след като президентът на САЩ Доналд Тръмп намекна, че руският му колега Владимир Путин и престолонаследникът в Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман са споделили, че могат да намалят производството на петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
pepe
преди 3 години
''...ако вирусът и Русия продължат да тежат на индустрията." А може би Саудитска Арабия в случая "тегли" индустрията - тендиндензиозноста при списване, когато е добре прикрита или обословена с някакви "факти", не е болка за умиране, но в случая говори за подценяване на интелекта на аудиторията Ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още