Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Суровини

Януари може да се окаже тест за газовата криза в Европа

Необходимо е създаването на стратегически газов резерв, коментира Марко Алвера, главен изпълнителен директор на Snam

Януари може да се окаже тест за газовата криза в Европа

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Колко тежко ще се развие енергийната криза в Европа ще зависи от това колко ниски ще са температурите през януари.

„Ако зимата е студена, то ние сме в една съвсем истинска беда“, предупреди Марко Алвера, главен изпълнителен директор на Snam, най-големият оператор в Европа на хранилища за природен газ, в интервю за Bloomberg.

Ниските температури в началото на годината ще увеличат потреблението на „синьо гориво“ и ще пресушат хранилищата, което може да доведе до „опасен“ момент, при който няма достатъчно налягане за изтегляне на останалите количества, коментира още той. А в такъв случай цените ще се изстрелят още по-нагоре, допълни Алвера.

Европейските газови резерви са необичайно занижени за този период на годината, като количествата намаляват и неочаквано бързо. Последната студена вълна, преминала през континента, изплаши пазара, което увеличи цените още преди зимата дори да е започнала истински. И на фона на малкото достъпни нови източници на гориво високите цени може да принудят някои компании да намалят потреблението и оттам производството.

Още по темата

Някои политици в Европа вече се притесняват за това как ще поддържат снабдяването с ток дори на съвсем битово ниво. Италианският министър на икономическото развитие предупреди във вторник, че има риск от спирания на тока на Стария континент, ако няма достатъчно газ за генериране на електричество.

По думите на Алвера няма да има „продължителни“ спирания на тока, но индустриалните потребители може да се окажат в ситуация, в която да бъдат помолени да спират потреблението, за да намалят търсенето.

Част от проблема е в това, че високите цени на газа през лятото означават, че хранилищата не са така добре запълнени, както през предходни години, и бързо ще се опразнят. В Европа обектите за съхранение са на около 68% запълнени, което е спад от 77% преди месец и доста под 10-годишната средна стойност от 85% за това време на годината, показват данни на организацията Gas Infrastructure Europe.

По думите на Алвера Европа трябва да създаде стратегически газов резерв, както САЩ имат стратегически петролен резерв. Когато цените на газа станат прекалено високи, количества може да бъдат пускани на пазара. Идеята вече бе повдигната на ниво Европейски съюз и енергийните министри заседават днес в Брюксел за обсъждане на възможни начини за предпазване на потребителите от резки поскъпвания.

„Резервите трябва да са въпрос от националната сигурност“, категоричен е Алвера. „Съхранението на газ е много по-важно и стратегическо от съхранението на петрол“, смята той.

По статията работиха: автор Елена Илиева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

2
 
1
 
6
преди 1 месец
Няма профилна снимка
путин пак е платил на някого, за да преразкаже съновиденията му. Всичко се купува и продава, като Герхард Шрьодер(Ангела Меркел?) например. Номерата на руснаците вече не са актуални. Никой не припка да сертифицира потока им и жyжи вие от яд и злоба. Преди два дни германците отново се молиха на американският конгрес да не налага санкциина СП-2, защото такива между партньори не трябва да има. Вярно че за Байдън е достатъчно потокът да попадне под юрисдикцията на третият енергиен поток(както се и случи), но дали конгресът ще се задоволи само с това, не знам. Колкото до количествата газ, които ще достави газпром в Европа през тази година (175 млрд куб метра), те са значително по-малко от доставените през 2018 (203 млрд куб метра).
1
 
1
 
5
преди 1 месец
Няма профилна снимка
И онова смахнатото шведско моме - How dare you?
0
 
3
 
4
преди 1 месец
След като Европа не иска да е зависима от лошия туски газ да каже с какво ще го замени. Ако може.
1
 
5
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Чакалите в Брюксел са като стара мома" Умна,хубава, добре възпитана,културна и интелигентна всички я харесват даже я "опипват" Но никой не я взема". Ако оставят тези *** една зима в дългите и студени зимни вечери ще имат време да мислят може би тогава ще " поумнеят" .
4
 
4
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Дребния продавач на застраховчици Митю, известен тук и като Мазньо, вече е изтърсил глупостите. Я кажи с какви пари зеленашите изпонакупиха политиците, бе, дуорф?

Още от Суровини
Забавянето на икономическия ръст на Китай ограничава възхода на петрола*