IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Януари може да се окаже тест за газовата криза в Европа

Необходимо е създаването на стратегически газов резерв, коментира Марко Алвера, главен изпълнителен директор на Snam

18:27 | 02.12.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Колко тежко ще се развие енергийната криза в Европа ще зависи от това колко ниски ще са температурите през януари.

„Ако зимата е студена, то ние сме в една съвсем истинска беда“, предупреди Марко Алвера, главен изпълнителен директор на Snam, най-големият оператор в Европа на хранилища за природен газ, в интервю за Bloomberg.

Ниските температури в началото на годината ще увеличат потреблението на „синьо гориво“ и ще пресушат хранилищата, което може да доведе до „опасен“ момент, при който няма достатъчно налягане за изтегляне на останалите количества, коментира още той. А в такъв случай цените ще се изстрелят още по-нагоре, допълни Алвера.

Европейските газови резерви са необичайно занижени за този период на годината, като количествата намаляват и неочаквано бързо. Последната студена вълна, преминала през континента, изплаши пазара, което увеличи цените още преди зимата дори да е започнала истински. И на фона на малкото достъпни нови източници на гориво високите цени може да принудят някои компании да намалят потреблението и оттам производството.

Някои политици в Европа вече се притесняват за това как ще поддържат снабдяването с ток дори на съвсем битово ниво. Италианският министър на икономическото развитие предупреди във вторник, че има риск от спирания на тока на Стария континент, ако няма достатъчно газ за генериране на електричество.

По думите на Алвера няма да има „продължителни“ спирания на тока, но индустриалните потребители може да се окажат в ситуация, в която да бъдат помолени да спират потреблението, за да намалят търсенето.

Част от проблема е в това, че високите цени на газа през лятото означават, че хранилищата не са така добре запълнени, както през предходни години, и бързо ще се опразнят. В Европа обектите за съхранение са на около 68% запълнени, което е спад от 77% преди месец и доста под 10-годишната средна стойност от 85% за това време на годината, показват данни на организацията Gas Infrastructure Europe.

По думите на Алвера Европа трябва да създаде стратегически газов резерв, както САЩ имат стратегически петролен резерв. Когато цените на газа станат прекалено високи, количества може да бъдат пускани на пазара. Идеята вече бе повдигната на ниво Европейски съюз и енергийните министри заседават днес в Брюксел за обсъждане на възможни начини за предпазване на потребителите от резки поскъпвания.

„Резервите трябва да са въпрос от националната сигурност“, категоричен е Алвера. „Съхранението на газ е много по-важно и стратегическо от съхранението на петрол“, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
путин пак е платил на някого, за да преразкаже съновиденията му. Всичко се купува и продава, като Герхард Шрьодер(Ангела Меркел?) например. Номерата на руснаците вече не са актуални. Никой не припка да сертифицира потока им и жyжи вие от яд и злоба. Преди два дни германците отново се молиха на американският конгрес да не налага санкциина СП-2, защото такива между партньори не трябва да има. Вярно че за Байдън е достатъчно потокът да попадне под юрисдикцията на третият енергиен поток(както се и случи), но дали конгресът ще се задоволи само с това, не знам. Колкото до количествата газ, които ще достави газпром в Европа през тази година (175 млрд куб метра), те са значително по-малко от доставените през 2018 (203 млрд куб метра).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Ivel
преди 2 години
И онова смахнатото шведско моме - How dare you?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
След като Европа не иска да е зависима от лошия туски газ да каже с какво ще го замени. Ако може.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
elinelinov
преди 2 години
Чакалите в Брюксел са като стара мома" Умна,хубава, добре възпитана,културна и интелигентна всички я харесват даже я "опипват" Но никой не я взема". Ако оставят тези *** една зима в дългите и студени зимни вечери ще имат време да мислят може би тогава ще " поумнеят" .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Дребния продавач на застраховчици Митю, известен тук и като Мазньо, вече е изтърсил глупостите. Я кажи с какви пари зеленашите изпонакупиха политиците, бе, дуорф?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
И като спрат предприятията - за да има ток за битът - какво става с производството? Дефицит на стоки, хора останали без работа !!! В съседната статия - обясняват как имало световен ръст на цените на храните... ама още нищо не сме видели, с формиращият се огромен недостиг на торове - предизвикан също от изкуствено предизвиканият недостиг на природен газ. И Европа и целият свят го чакат тежки моменти - бедност, гибел, глад, ако продължава безропотно да търпи зеленашеската мафия и купените от нея политици. В един нормален свят, в нормални държави, икономическата диверсия в голям мащаб, трябва да се наказва единствено със cмърт !!! Такива *** като урсулата и тимерманс, трябва да се бесят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още