IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мадуро търси помощ от ОПЕК срещу американските петролни санкции

Доводът на венецуелския президент е, че те могат да се отразят на цените на петрола в глобален мащаб

19:03 | 11.02.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е потърсил помощ от ОПЕК за справяне с американските санкции срещу петролната индустрия в страната. Доводът на държавния глава е, че те могат да окажат ефект върху цените на „черното злато“ в световен мащаб, като в същото време съществуват рискове за някои от другите държави в картела.

Според източник на агенция Ройтерс обаче Организацията на страните износителки на петрол, е отказала да заеме официална позиция. Според ОПЕК този въпрос е политически и тя не може да вземе отношение, въпреки че Венецуела е част от картела.

Досега над 40 държави, сред които САЩ, европейски страни и по-голяма част от Латинска Америка, признаха опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент след противоречиви президентски избори в края на миналата година.

Молбата на Мадуро е била отправена в писмо, изпратено до генералния секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо на 29 януари – ден след влизането в сила на американските санкции срещу венецуелската петролна компания PDVSA.

„Нашата държава се надява да получи солидарността и пълната подкрепа на държавите членки на ОПЕК и нейният съвет на министрите в борбата, която в момента водим“ срещу действията на Вашингтон.

Мадуро настоява ОПЕК да помогне за намирането на решение, основаващо се на „ефекта, който тези действия имат върху глобалния енергиен пазар, и рискът, който представляват за другите държави... в тази организация“.

Решението на Вашингтон предизвика смущение на доставките, тъй като над 20 танкера с венецуелски петрол бяха принудени да акостират край американския бряг в Мексиканския залив.

Въпреки това според анализатори все още има достатъчен свободен капацитет при някои от другите страни производителки, като също така налице са и стратегическите резерви на страните потребителки, които да компенсират по-слабия венецуелски износ.

По данни на консултантската фирма Rystad петролното производство на Венецуела ще се понижи още до 680 000 барела дневно през следващата година от 1,34 млн. барела дневно в края на 2018 г. За сравнение в началото на хилядолетието страната добивяше 3 млн. барела дневно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 1
julian12
преди 5 години
Нали знаеш всяка страна с ценно находище, което не е в ръцета на капиталистическата *** е недемократична и нейните управители са диктатори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
Идваш въоръжен и много опасен ли ... ?! : )))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 14
Dimioi
преди 5 години
Като е завзел властта като Путин и Ердоган, да не очаква признание от никого и да се спасява. У нас имаме същия проблем, но слава богу, в по-малък мащам. Разни бивши комунисти - настоящи социалисти не пускат кокала, до последна капка кръв, но ще си я получат скоро. Аман от *** *** на всеки етаж от властта, е там поне берат плодовете от дългогодишните мозъчни промивки, сега Путин и Си Дзин Пин да му помагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още