IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-голямата миннодобивна компания в света влиза в борбата с въглищата

BHP Group планира да закрие своите мини за въглища, ползвани в производството на електроенергия, като ускорява продажбите на обекти в Австралия и Колумбия

21:57 | 18.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

BHP Group обяви, че възнамерява да закрие своите мини за термични въглища, за да се подготви за бъдеще с ограничени емисии на парникови газове, като компанията все още разчита на изкопаемите горива, за да поддържа своя бизнес в продължение на десетилетия, съобщава Bloomberg. 

Най-голямата миннодобивна компания в света ускорява продажбата на дялове в мините си в Австралия и Колумбия, като планира да загърби две съоръжения за коксуване на въглища и дял в бизнеса с петрол и газ, контролиран от американския енергиен гигант Exxon Mobile Corp.

Главният изпълнителен директор Майк Хенри започва дългосрочен преход на портфолиото на BHP на фона на нарастващото търсене на възобновяема енергия, храни и електрически превозни средства чрез растеж на операциите, свързани с добива на мед, никел и поташ (калиев карбонат).

BHP BHP

В същото време BHP иска да спечели от преминаването към по-висококачествени суровини в стоманодобивния сектор на Китай и на петролния пазар, за който Хенри посочва, че е преминал през най-лошите рискове, свързани с коронавируса.

„Ще има повече търсене на по-висококачествени твърди коксуващи се въглища, така че оставаме ангажирани със сърцевината на нашето портфолио“, споделя Хенри в интервю за Bloomberg.

BHP ще продължи да добива желязна руда, която съставлява по-голямата част от печалбата на компанията, и очаква да увеличи производството, дори когато цените се понижават, след като достигнаха едногодишен връх, изтъква Хенри.

Концернът заяви, че планира да продаде своя 50-процентен дял в съвместното предприятие за петрол и газ с Exxon в Югоизточна Австралия. От Exxon посочват, че също възнамеряват да се дистанцират от предприятието.

Следващия месец BHP може да определи по-амбициозни цели за намаляване на емисиите на парникови газове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още