IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов ръст на резервите в САЩ ограничава поскъпването на петрола*

Инвеститорите остават в очакване на двете предстоящи срещи - на Г-20 и на ОПЕК

10:00 | 29.11.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се движат в различни посоки днес на фона на очакванията, че търговските преговори на срещата на Г-20 може да помогнат на глобалната икономика и да подкрепят перспективите пред търсенето. В същото време ръстът на петролните резерви в САЩ до нов връх се отразява негативно на търговията, коментира Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI се повишават с 18 цента, или 0,36%, до 50,49 долара за барел. Пазарът приключи предишната сесия със спад от 2,5% до 50,29 долара за барел, удряйки най-ниското ниво от началото на октомври миналата година.

Контрактите върху петрола сорт Брент са надолу с 3 цента, или 0,05%, до 59,06 долара за барел, след като в сряда стигнаха дори 58,76 долара за барел.

„Виждаме сериозни увеличения в предлагането и търсенето е под въпрос. Можем да видим обаче известно движение по въпросите на международната търговия на срещата на Г-20, която започва в петък“, каза Майкъл МакКарти, главен стратег в CMC Markets and Stockbroking.

“Мисля, че сме свидетели на известно предварително позициониране спрямо тези потенциално положителни за търсенето събития“, допълва той.

Инвеститорите на суровинните пазари гледат с очакват на срещата на лидерите на Г-20 на 30 ноември и 1 декември, а търговската война между САЩ и Китай е сред най-важните въпроси в програмата.

В същото време растящите резерви ограничават цените на петрола.

Резервите от суров петрол в САЩ за седмицата до 23 ноември са се увеличили с 3,6 млн. барела, достигайки нов едногодишен връх от 450 млн. барела, с което задминаха очакванията, заяви Администрацията за енергийна информация в сряда.

„Сортът WTI сега се търгува около 50 долара за барел – цена, последно постигана преди около година, докато сегашната ситуация на свръхпредлагане се вижда ясно в 10-те последователни седмични увеличения на резервите в САЩ“, казва Уилям ОЛафлин, инвестиционен анализатор в австралийската Rivkin Securities.

Организацията на страните износителки на петрол и държави извън картела ще се срещнат във Виена на 6 декември, за да обсъдят нова потенциална квотна сделка за намаляване на добива с 1 до 1,4 млн. барела на ден.

* Данните са актуални към 9:30 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още