IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови опасения за пренасищане на пазара потопиха цените на петрола с над 2%

Запасите на суров петрол в САЩ са нараснали три пъти повече от очакваното

10:02 | 28.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Цените на петрола се понижават с над 2% в сряда, изтривайки по-голяма част от ръстовете от предходния ден, тъй като нарастването на запасите от суров петрол в САЩ и увеличаващите се случи на коронавирус в Европа засилиха опасенията от пренасищане на пазара и по-слабо търсене на горива, пише Ройтерс.

Сортът Брент поевтинява с 2,28% до 40,66 долара за барел, докато фючърсите на американския лек суров петрол понижават цената си с 2,98% до 38,39 долара за барел.*

Запасите от суров петрол и бензин в САЩ се повишиха миналата седмица, показват данни на Американския петролен институт, като запасите от суров петрол нарастват с 4,6 милиона барела до около 495,2 милиона барела, много над очакванията на анализаторите за ръст от 1,2 млн. барела.

„По-високото от очакваното нарастване на запасите от суров петрол в САЩ предизвика нови продажби, докато опасенията относно прекъсването на доставките от урагана „Зета" се успокояват“, коментира Хироюки Кикукава, генерален мениджър по изследванията в Nissan Securities.

Енергийните компании и пристанищата по крайбрежието на Персийския залив се подготвиха за „Зета“, 11-ия ураган за сезона, който навлезе в Мексиканския залив.

„Нарастващите случаи на COVID-19 и липсата на пакет от фискални облекчения заради коронавируса в САЩ също влошиха апетита за риск на инвеститорите“, каза Кикукава. Той очакваше мрачните настроения да държат цените под натиск до президентските избори на 3 ноември в САЩ.

САЩ, Русия, Франция и други страни регистрираха рекорден брой нови случаи на коронавирус през последните дни, а европейските правителства въведоха нови ограничения, за да се опитат да овладеят бързорастящите огнища.

Президентът Доналд Тръмп призна във вторник, че пакетът от икономически облекчения вероятно ще дойде след изборите, като Белият дом не може да преодолее различията с републиканците в Сената, както и с демократите в Конгреса.

„Със или без ново блокиране движението през Европа и Северна Америка ще намалее през следващите зимни месеци, тъй като повечето хора избягват пътувания и големи събирания“, заяви Хенинг Глойщайн, директор глобални енергийни и природни ресурси в Eurasia Group.

„Това ще намали разхода на гориво и почти сигурно ще принуди ОПЕК и нейните съюзници да продължат да задържат доставките на петрол и през 2021 г.“, каза той.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници, известни като ОПЕК +, планират да намалят размера на своите производствени съкращения през януари от настоящите 7,7 милиона барела на ден на приблизително 5,7 милиона барела. Дори тези мерки може да не са достатъчни, за да компенсират слабото търсене.

В допълнение производството на Либия трябва да се възстанови до 1 милион барела на ден през следващите седмици.

Китай е единствената "бяла лястовица" на световния петролен пазар. Вътрешният разход на авиационно гориво през септември се е възстановил почти до нивата отпреди COVID, благодарение на бързото възстановяване на пътническите пътувания и товарни превози, съобщиха източници от индустрията.

* Информацията е актуална към 9:23 часа българско време 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още