IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът поскъпва, след като ОПЕК+ потвърди увеличаването на доставките*

Картелът залага, че пазарът ще успее да абсорбира увеличението въпреки новия ръст на случаите, който може да застраши прогнозите за търсенето

10:38 | 28.04.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Петролът поскъпва в сряда, след като по-рано от ОПЕК+ потвърдиха, че ще продължат с плановете си да увеличат предлагането въпреки новата коронавирусна вълна в някои региони, съобщава Bloomberg. Картелът залага, че пазарът ще успее да абсорбира увеличението въпреки новия ръст на случаите, който може да застраши прогнозите за търсенето.

И при двата водещи сорта цената на фючърсите се увеличава с по 0,4%, като при международния бенчмарк Брент тя достига 66,12 долара за барел, а при американския сорт WTI – 63,19 долара за барел. Днешното развитие на азиатските пазари последва ръстовете от вторник в САЩ, след като комитет на ОПЕК+ потвърди, че картелът трябва да продължи с плановете за постепенно увеличаване на добива в рамките на следващите три месеца.

Групата също така увеличи прогнозата си за ръст на търсенето тази година в понеделник, а от BP Plc също посочиха признаци за силно възстановяване.

Търсенето на петрол се очаква да запише най-голямото си увеличение някога през следващите шест месеца на фона на сезона на отпуските в Европа, посочват от Goldman Sachs. Банката потвърди прогнозата си, че сортът Брент ще достигне 80 долара за барел през третото тримесечие на тази година.

Търсенето се очаква да се увеличи с 5,2 млн. барела на ден през следващите шест месеца, което ще е с 50% повече от следващия по големина ръст в рамките на същия времеви период от 2000 г. насам, посочват още от Goldman.  

Възстановяването на пазара е водено основно от Китай и САЩ, като положителни признаци показват и някои части на Европа. Ускоряването на програмите по ваксинация се очаква да увеличат пътуванията и потреблението, въпреки че цените на „черното злато“ се задържат около 60-те долара за барел заради новия пик на коронавируса в Бразилия и Индия и притесненията за краткосрочното търсене.

ОПЕК+ отложи насрочената министерска среща в сряда, след като работният комитет потвърди, че ще се продължи с плана за увеличаване на доставките с 2 млн. барела на ден през следващите три месеца, посочват делегати. Следващото събиране ще е в началото на юни, заяви източник на Bloomberg, пожелал анонимност.

Междувременно Американският петролен институт е отчел увеличение на американските резерви от 4,32 млн. барела миналата седмица, посочват запознати. Ако това бъде потвърдено от правителствените данни в сряда, ще е второ поредно седмично увеличение.

*Информацията е актуална към 10 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още