IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За месец вносът на руски петрол в САЩ расте с 23%

През май са внесени 844 хил. барела дневно сурови и рафинирани продукти

12:05 | 05.08.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Русия е доставила повече петрол в САЩ през май от която и да било друга държава, с изключение на Канада, на фона на засиленото търсене на горива с отварянето на икономиката.

Вносът на сурови и рафинирани петролни продукти от Русия в САЩ е нараснал с 23% през май до 844 хил. барела на ден спрямо предходния месец, показват официални данни, цитирани от Bloomberg. Мексико отпада от второто място, тъй като доставките се увеличават едва с 3%.

Москва се превърна в предпочитан доставчик за американския пазар благодарение на своите полурафинирани продукти, като Мазут 100 – идеални за щатските рафинерии, свикнали с гъстия и мътен суров петрол от Венецуела и Близкия изток. Доставките от Каракас пресъхнаха заради множество санкции, а ограниченията в добива на страните от ОПЕК отвориха път за доставките от Русия.

Засиленият внос е налице въпреки растящото напрежение между Вашингтон и Кремъл по редица въпроси, включително строителството на спорния газопровод „Северен поток 2“. Но отсъствието на санкции по същество позволява търговията на американските компании, които не са обвързани с дипломатическите и геополитически цели на Белия дом.

Руските суровини изглежда „функционират като добър заместител на венецуелския петрол, особено в силния на търсене летен сезон“, посочва Ширин Лакхани, директор в Rapidan Energy Group.

Въпреки ускорените покупки Русия не е заплаха за канадското лидерство като най-големия чуждестранен доставчик на петрол за САЩ. Канада формира почти половината от американския внос, доставяйки близо пет пъти повече от Русия, показват още данните.

Вашингтон обаче става все по-важен клиент за Москва: по данни на Федералната митническа служба САЩ са най-големият единичен купувач на продукти от тежък петрол – категория, която включва и Мазут 100. Американските купувачи са поели почти една пета от износа на тежък петрол на Русия през първите пет месеца на годината.

По-голямата част от руския петрол за САЩ е за рафинериите по Западното крайбрежие, като тези на Phillips 66, Chevron и Valero Energy.

Рафинериите в Тексас и Луизиана също купуват руски петролни продукти – само миналата седмица 1,5 млн. барела от Черно и Балтийско море са пристигнали в региона. Приливът е бил достатъчен да намали цените в Хюстънския канал с 3% по-рано през седмицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
дядя Вова
преди 2 години
Дезинформация! Виновните да бъдат наказани! Немедлено! САЩ е хипер-първа икономика и изнася енегроносители. В шистаци се къпе територията. Нали бе фон Фюрер? Отдавна не си се произнасял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още