IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

BASF изпрати слабо тримесечие

Освен това компанията възнамерява да съкрати 6000 от 122 000 работни места по целия свят възможно най-скоро

14:42 | 27.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
BASF изпрати слабо тримесечие

Германската химическа компания BASF остава под напрежение и продължава да наблюдава доста по-слабо развитие на бизнеса през текущото трето тримесечие. В сравнение с второто тримесечие няма да има подобрение, заяви изпълнителният директор Мартин Брюдермюлер в петък в рамките на инвестиционна конференция в Гент, Белгия.

От друга страна, планираната продажба на подразделението за строителни химикали може по-рано от очакванията да влее потенциални приходи за милиарди евро в касите на листнатата на Dax компания. BASF планира да продаде дивизията до края на годината. Има потвърдени оферти, заяви Брудермюлер. Той очаква да подпише договор за сделката до края на годината. Според непотвърдени спекулации от лятото продажбата може да вкара до три милиарда евро в касите на BASF.

Според компанията програмата за икономии като част от новата корпоративна стратегия се очаква да допринесе с половин милиард евро към оперативната печалба (Ebitda) през текущата финансова година. След това се очаква увеличение: догодина Брудермюлер очаква подобрение на оперативния резултат до 1,3 милиарда евро. От 2021 г. спестовната програма трябва да допринася за 2 млрд. евро. BASF обяви програмата през ноември. Акцентът е над  по-малки структури и по-прости процеси.



В началото на юли BASF рязко понижи прогнозата си заради забавянето на автомобилната индустрия и търговския спор между САЩ и Китай. И с представянето на полугодишните данни, две седмици по-късно, компанията от Dax продължи да проявява песимизъм.

През второто тримесечие приходите от продажби са спаднали с четири процента на годишна база до 15,2 милиарда евро. Печалбите преди лихви и данъци и без еднократните ефекти спада почти наполовина до 1 милиард евро. След приспадане на данъци и миноритарни участия печалбата се е увеличила  до 6,5 милиарда евро, само благодарение на печалба от 1,5 милиарда евро от предходната година.

Наред с други неща ръст се очаква да донесе земеделското подразделение на BASF. Според ръководството продажбите в тази област трябва да се увеличат с 50 процента до 2030 г. (2018: 6,17 милиарда евро). До 2028 г. групата възнамерява да пусне повече от 30 нови продукта с пиков потенциал за продажби от над 6 милиарда евро.

По отношение на бизнеса с нефт и газ мениджмънтът потвърди, че планира листване на дъщерното дружество Wintershall Dea през втората половина на следващата година. BASF притежава 73%-ен дял в компанията. След листването химическата компания все още възнамерява да държи мажоритарен дял, но в бъдеще възнамерява да се раздели и с други акции. BASF обедини бизнеса с нефт и газ на дъщерното си дружество Wintershall със своя конкурент Dea през май.

Освен това BASF възнамерява да съкрати 6000 от 122 000 работни места по целия свят. Тази цел трябва да бъде постигната възможно най-скоро, каза Брюдермюлер, който потвърди средносрочните цели на групата. Една от тези цели е увеличаването на дивидента годишно.

На фондовия пазар новината бе посрещаната с ентусиазъм. Акциите на BASF заеха водещата позиция в DAX с ръст от три процента. Преди пресконференцията е имало опасения, че по време на събитието ще бъдат обявени още лоши новини, казва трейдър. „Фактът, че това не се случи, е положителен“.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още