IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея побърза да влезе в 5G битката

Страната ще е сред първите, които ще пуснат технологията за масово ползване

10:40 | 04.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Южна Корея ще се превърне в една от първите страни, които ще пуснат за масово ползване петото поколение мрежови услуги (5G). Това ще се случи днес, предава Ройтерс.

Азиатската страна може да се похвали с едно от челните места по навлизане на смартфоните в света, ето защо тя се конкурира с Китай, САЩ и Япония за пускането на 5G, като се надява, че технологията ще доведе до пробив в области като умните градове и автономните коли. Освен това ще насърчи икономическия растеж на страната, който удари шестгодишно дъно през 2018 г.

Само няколко часа след обявяването на новината американската телекомуникационна компания Verizon Communications заяви, че ще пусне в сряда своята 5G услуга на мобилни телефони в два града в Съединените щати. С това да изтегли плановете си с една седмица по-рано.

“За първи път в историята потребителите могат да имат достъп до комерсиалната 5G мрежа с първия в света комерсиално достъпен поддържащ 5G смартфон”, коментира Verizon в изявление. Американският доставчик пусна 5G услуги на ограничени места и не на всички устройства още миналата година.

“Пуснахме първата мобилна 5G мрежа преди няколко месеца и следваме това с други първи неща, включително 1 Gig скорост миналата седмица, а още градове предстоят да бъдат добавени”, коментира говорителят на AT&T по повод твърденията на Южна Корея за първото пускане на 5G.

През декември 2018 г. телекомът AT&T заяви, че е първият, който пуска “масова и базирана на стандартите” 5G мрежа. Услугата беше достъпна за мобилни хотспот устройства, но не и за телефони към 21 декември. Покритието обхващаше само 12 града.

5G ще промени пейзажа на гейминг индустрията, като ще позволи игрите да се стриймват с минимално забавяне при игра на смартфони, твърдят от SK Telecom. Технологията може да предложи 20 пъти по-високи скорости за пренос на данни от 4G (LTE) и по-добра поддръжка на изкуствен интелект и виртуална реалност. Понякога скоростта може да е със 100 пъти по-висока.

Южнокорейските телекоми похарчиха милиарди за маркетингови кампании за 5G, а в сряда SK Telecom показа корейски поп звезди и носители на златни медали от Олимпийските игри като първите клиенти на 5G. SK Telecom работи със своето звено SK Hynix, което произвежда чипове, по изграждането високо дигитализирана и свързана фабрика, която да работи с 5G технология.

Операторът очаква да достигне 1 млн. 5G клиенти до края на 2019 г. и общо 27 млн. потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още