Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

С ново придбиване Microsoft ще се опита да спечели от 5G

Концернът придобива Metaswitch за неопределена сума в опит за по-голям набег в телеком бизнеса

С ново придбиване Microsoft ще се опита да спечели от 5G

Офисът на Metaswitch. Снимка: компанията

Американският технологичен концерн Microsoft обяви в четвъртък, че се е съгласил да закупи Metaswitch Networks - производител на софтуер, който телекомуникационните компании могат да използват за предоставяне на услуги за глас и данни на своите клиенти. Условията на сделката не бяха оповестени.

Този ход показва усилията на Microsoft да се насочи към растеж в един бранш чрез неорганични сделки, а не чрез изграждане на експертни познания и технологии. Тези усилия могат да помогнат на Microsoft да насърчи търсенето към своя бизнес за публични облачни услуги Azure, който отправя редизвикателство към лидера на пазара Amazon Web Services.

Сделката говори и за нарастващ фокус от страна на технологичните компании, използващи облачни архитектури и приемащи нови мрежови технологии - по-специално 5G, да се възползват превръщането си в доставчици на услуги както за операторите, така и на тези, които биха искали да изграждат услуги, подобни на оператори ( потенциално заобикаляйки телекомите в процеса), чрез предлагането на виртуализирани продукти, доставени от техния облак.

Придобиването е обявено само ден, след като Rakuten, японският гигант за електронна търговия и поточни услуги, обяви, че ще придобие Innoeye, друг специалист в облачните комуникационни услуги. Други концерни, като Amazon, също изграждат своите предложения в AWS, обслужвайки същия пазар.

Още по темата

„Сближаването на облачните и комуникационните мрежи представлява уникална възможност за Microsoft да обслужва операторите в световен мащаб чрез непрекъснати инвестиции в Azure, като добави допълнителна дълбочина към нашата облачна инфраструктура с висок мащаб със специализирания софтуер, необходим за стартиране на виртуализирани комуникационни функции, приложения и мрежи“, пояснява Юсеф Халиди , вицепрезидент на Microsoft, пише в публикация в корпоративния блог.

Metaswitch разполага с 5G продукт за работа с мрежови трафик, който може да работи и на публична облачна инфраструктура. Клиентите могат да разчитат на софтуера на компанията в облачната инфраструктура, а не да добавят капацитет в собствените си центрове за данни, за да поддържат допълнително използване на мрежата при по-висока скорост.

Microsoft обяви сделката три седмици след приключването на придобиването на Affirmed Networks, стартъп, насочен към мобилните оператори. Миналата година самият Microsoft обяви многогодишна облачна сделка с AT&T.

Сред клиентите, изброени на уебсайта на Metaswitch, са British Telecom, Sprint (който сега е собственост на T-Mobile), Swisscom, Telstra и Vodafone.

Metaswitch има близо 700 служители според данни LinkedIn. Компанията е основана през 1981 г. и има централи в Лондон и Лос Алтос, Калифорния. Сред инвеститорите е и Sequoia Capital.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Телекомуникации
Кабинетът актуализира плана си за цифровизация