IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания взе компромисно решение за Huawei

Китайската компания ще има достъп само до периферни части на мрежовата инфраструктура

14:53 | 24.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания ще даде на Huawei Technologies ограничена роля в изграждането на части от 5G мрежата в страната. По този начин Лондон се опитва да вземе компромисно решение в рамките на големия спор между САЩ и Китай за следващото поколение комуникационни технологии, предава Ройтерс.

Huawei, която е най-големият производител на телекомуникационно оборудване, е обект на големи критики, след като Съединените щати казаха на съюзниците си да не използват нейни технологии заради опасения, че може да бъде съюзник на Пекин и да помага за извършването на шпионаж. Huawei категорично отрича всичко това.

The Daily Telegraph писа, че Британската национална комисия по сигурността, председател на която е премиерът Тереза Мей, се е съгласила да позволи на Huawei да получи достъп до периферни части на 5G инфраструктурата, като антените например. Това се случи въпреки опасенията на министрите.

Източник на Ройтерс твърди, че Великобритания ще блокира Huawei от всички основни части на 5G мрежата, както и достъпът до не особено ключовите части също ще е ограничен. Втори източник е потвърдил информацията пред информационната агенция. И двамата източници са пожелали да останат анонимни.

Компромисът на Великобритания може да послужи за пример за други държави, които да последват стъпките ѝ. Huawei приветства решението на Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още