IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активистът инвеститор Elliott придобива голям дял от Dropbox

Фондът се превърна във втория по големина акционер след главния изпълнителен директор Дрю Хюстън

09:57 | 03.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tiffany Hagler-Geard/Bloomberg

Elliott Management Corp. е придобила значителен дял в софтуерната компания Dropbox Inc., която се превърна в най-новата цел за активисткия хедж фонд, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на запознати източници.

Elliott е съобщила на Dropbox, че е най-големият акционер на компанията след главния изпълнителен директор Дрю Хюстън. Това предполага, че хедж фондът притежава дял от над 10%, на стойност над 800 милиона долара. Двете страни водят преговори от началото на тази година.

Dropbox, компания за изчислителни облаци с пазарна стойност от около 11 млрд. долара, стана публична през март 2018 г. и през по-голямата част от това време акциите ù се търгуват под цената от първичното публично предлагане. Нейната скромна оценка в сравнение с тези на други компании в облака като Salesforce.com Inc. и ServiceNow Inc. я прави обект на постоянни спекулации за поглъщане.

Тези спекулации се засилиха, след като Salesforce купи Slack Technologies Inc. миналата година за 27,7 милиарда долара. Други облачни компании също станаха наскоро цели на придобивания, включително Cloudera Inc., която беше придобита от два фонда за частен капитал по-рано тази седмица. Активистът Карл Айкан е голям акционер в Cloudera.

Основната услуга на Dropbox дава възможност на потребителите да съхраняват документи, снимки и видеоклипове онлайн. Компанията има и предложение, което позволява на екипите да редактират централизирани документи. Тя също така притежава DocSend, закупена през март, и HelloSign, който улеснява цифровите подписи.

Dropbox отчете приходи от 1,9 милиарда долара през миналата година, което е ръст от 15%, и има над 700 милиона регистрирани потребители. През май компанията заяви, че приходите ѝ за първото тримесечие са се увеличили с 12% спрямо предходната година. Тя също така обяви ново разрешение за обратно изкупуване на акции за 1 милиард долара през първото тримесечие.

Инвеститорите поставят под въпрос перспективите за растеж на компанията, тъй като услугите, които предоставя, стават комодитизирани и тя осъществява по-малко бизнес с доходоносни корпоративни клиенти, отколкото много от нейните конкуренти. Dropbox освободи около 11% от служителите си през януари, малко след като компанията им каза, че повечето от тях могат да работят дистанционно за неопределено време.

Хюстън, който основава Dropbox с Араш Фердоуси през 2007 г., държи контрола над мажоритарния дял. Следващият по големина акционер в компанията досега бе Vanguard Group, с около 9,7% дял, показват данни от FactSet.

В исторически план активистите избягват от компании с мощни основатели, като се има предвид, че работата им обикновено зависи от възможността да се изгради коалиция с подкрепа на акционерите. Но Elliott разби тази представа с минали инвестиции в Twitter Inc., SoftBank Group Corp. и на няколко пъти в гиганта за компютри и сървъри Dell Technologies Inc., всички с основатели със значителни дялове и относително приятелски настроени акционери.

Elliott, която управлява над 40 млрд. долара, е един от най-натоварените активисти инвеститори. Фондът също така има частно капиталово дружество, Evergreen Coast Capital, което понякога наддава за компании, които са обект на активистки кампании на Elliott.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още