Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Zoom

Пандемията удължава работния ден на американците с три часа

В тази ситуация за служителите отвъд океана е невъзможно да постигнат баланс между работа и личен живот

Пандемията удължава работния ден на американците с три часа

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Ръководител на JPMorgan Chase получава съобщения без никакви извинения от колеги през нощта и през уикендите, включително особено настоятелен имейл в неделя на Великден. Уеб дизайнер, чиято спалня му служи и за офис, трябва да си настройва алармата, за да му напомни да хапне в безспирните му работни дни. В Intel вицепрезидент с четири деца работи по 13 часа на ден, докато опитва да съчетава родителските си задължения с работата си, пише Bloomberg.

За шест седмици експериментът с повсеместната работа от вкъщи без изглед за скорошен край е заличил почти напълно всякакви останали граници между работата и личния живот.

Много хора живеят на няколко крачки от офиса си, така че работната култура „винаги на пост“ в Америка достига нови висоти. Работният ден от 9 до 17 ч. или нещо подобно изглежда като реликва от минала ера. Отдавна са изчезнали и формалностите за изразяване на съжаление за обаждане или имейл в неподходящо време. Изтощените служители усещат, че имат още по-малко свободно време, отколкото когато губеха часове в придвижване до работното място.
„Трябва да призная, че съм облечена в същите дрехи, с които започнах работа в понеделник“, казва Рейчъл Мъшахвар, вицепрезидент и генерален мениджър на отдел „Продажби в САЩ и маркетинг“ в Intel, в интервю от миналия четвъртък. „Мисля, че съм си вземала душ три пъти“, допълва тя.

Още по темата
Някои хора прогнозираха, че голямата миграция към работа от къщи заради пандемията ще донесе нова ера на гъвкави работни ангажименти. Към 2017 г. само 3% от служителите на пълен работен ден в САЩ са заявили, че са работили „предимно“ от домашен офис, сочат данни на Бюрото за преброяване на населението. Милиони хора си останаха вкъщи за временна, както се смяташе първоначално, пауза. Мнозина си правеха планове да запълнят времето, което са губели в придвижване до работното място, с нови хобита като учене на чужд език, готвене или влизане в най-добрата физическа форма в живота им. Смяташе се, че се задава революция на работата от разстояние.

Месец и половина по-късно хората са изтощени от работа, стресирани и искат да се върнат в офиса. В САЩ работещите от къщи служители се трудят  с три часа повече на ден, отколкото преди въвеждането на блокадата в американски градове и щати, сочат данни на компанията NordVPN, която следи кога потребителите й влизат и излизат от сайта й. От всички страни които тя следи, американските служители са навъртели най-много часове. Във Франция, Испания и Великобритания работният ден се е удължил с два часа, а в Италия няма никаква промяна, показват данните на NordVPN.

Контурите на работния ден също са се променили. Заради отпадането на придвижването до работа времето за събуждане се е изместило за по-късно, но върховият момент за получаване на имейли се е придвижил с един час напред до 9 ч. сутринта, сочат данни на компанията Superhuman. Освен това служителите се логват отново късно вечерта. Компанията Surfshark, която е друг доставчик на VPN услуги, регистрира ръст на потреблението от полунощ до 3 ч. сутринта, какъвто не е имало преди пандемията от COVID-19.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Zoom
Caesars и Apollo влизат в битка за William Hill