IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работа и личен живот в едно - Осло е най-доброто място

Най-претоварени на работа са служителите в Дубай, показва ново проучване

17:32 | 26.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: unsplash.com</em></p>

Снимка: unsplash.com

Най-добрият град с баланс между личния живот и работата? Осло. А градът, където се работи най-много? Дубай.

Или поне така показва проучване, публикувано в сряда от компанията за технологии за мобилен достъп Kisi, която разглежда фактори, сред които интензитет на работата и градска среда, както и качествено здравеопазване, достъпна цена на живот и достатъчно свободно време. Докато типичен служители в Хелзинки – на трето място по баланса между личния живот и работата в списъка – има цял месец платен отпуск всяка година например, в Лос Анджелис е само една седмица.

За мнозина пандемията се оказа момент за преосмисляне на приоритетите и предприемането на големи крачки – например преместване в нов град, пише Bloomberg. И макар че пазарът на труда продължава да е нажежен, плановете за завръщане в офиса сред индустриите засега срещат трудности. Служителите се противопоставят – наслаждавайки се на гъвкавостта, която предлага работата от вкъщи – и много са готови да сменят работата, ако компанията им изисква да се върнат в офиса.

Компании като Airbnb обещават постоянни политики за работа от вкъщи, за да привлекат кандидати във все по-засилената конкуренция за таланти. Градските лидери, които се опитват да се възползват от новооткритата мобилност на работниците и да сграбчат възможността, разширявайки данъчната си база и подкрепяйки икономиките си, ще трябва да се конкурират в много измерения.

На този фон някои финансови и корпоративни хъбове, които от дълго време са икономически центрове, се представят зле. Ню Йорк се срива в класацията, заемайки 59-о място от общо 100 града, след като през 2021 г. беше на 38-о място, а през 2019 г., преди пандемията, на 21-а позиция. Лондон, макар че се класира значително по-високо, също потъва – до 27-о място през 2022 г. спрямо 20-о през 2021 г. и 12-о през 2019 г.

 

 

Прегрелите служители може вместо това да обмислят като вариант Амстердам, Буенос Айрес или Сидни, където по-малко от 10% от населението се преработва, показва проучването. Тези, които ценят 5-минутното си сутрешно придвижване от леглото до бюрото си в хола, може да проучат още Сингапур, Вашингтон и Остин, където най-висок процент позиции могат да бъдат извършвани дистанционно – около 50%.

Kisi проучва 51 града в САЩ и 49 големи световни градове с повече от над 130 точки от данни – например нива на претоварване, достъп до здравеопазване и показатели за безопасност – за да измери интезитета на работата, правата и благосъстоянието на жителите.

Последните години поставиха на тест наложените поддържащи структури за служителите в цял свят“, казва Бернхард Мейл, главен изпълнителен директор на Kisi. “Продължаващият стрес и смущенията, причинени от пандемията, са последвани от войната в Украйна, което допринася за световната нестабилност, която ще бъде усещана и през следващите години“.

 

 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още