IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ предупреждава Китай за "опасни" нива на дълга

Фондът критикува и реформата на държавните предприятия, които все още осигуряват основната заетост и голям дял от данъчните приходи

10:28 | 16.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Китай ще расте по-бързо от очакваното през следващите три години заради нежеланието на правителството да се справи с опасните нива на дълга, предупреждава Международният валутен фонд, цитиран от FT.

Във втория годишен преглед на втората най-голяма икономика в света МВФ посочва, че средният икономически растеж на Китай за периода 2018-2020 г. ще достигне 6,4%. Предишната прогноза беше за 6% ръст средно за периода.

За тази година МВФ очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай да се разшири с 6,7%. В предишния преглед на китайската икономика беше заложен растеж от 6,2% за тази година.

Китайското правителство, което пое ангажимента да удвои размера на икономиката в периода 2010-2020 г., толерира рязък ръст на дълговете, за да постигне тази цел. „Властите в Китай ще направят каквото трябва, за да постигнат целта за БВП през 2020 г.“, посочва Фондът.

МВФ прогнозира в тази връзка, че дългът на нефинансовия сектор в Китай ще превиши 290% от БВП през 2022 г. За сравнение, през миналата година нивото достигаше 235%. Преди това обаче Фондът очакваше дълговото равнище да се стабилизира около 270% от БВП през следващите пет години.

„Международният опит предполага, че сегашната траектория на дълговете в Китай е опасна и увеличава рисковете от рязка корекция“, посочва МВФ в доклада си. Високите нива на дълг ще редуцират фискалното пространство на Пекин за реакция на потенциални кризи на вътрешнобанковия пазар или в случай на загуба на доверие в инвестиционните продукти, продажбите на които също подкрепят бързата експанзия на сенчестия банков сектор в страната.

Дзин Джонси, представителят на Китай в МВФ, отхвърля предупрежденията на Фонда. „По-силното представяне на китайската икономика през 2017 г. не е непременно обвързано с политически стимули, а по-скоро отразява ребалансирането и структурните корекции“, посочва се в официалния отговор на Пекин. Според китайските власти сценарият на МВФ за рязко забавяне на китайската икономика е малко вероятно да се реализира.

След финансовата криза правителството на Китай подкрепи кредитна вълна, която увеличи общия размер на дълговете повече от четири пъти до 28 трлн. долара към края на 2016 г., подчертава изданието.

В доклада си МВФ посочва още, че ефективността на кредитирането в Китай се влошава през последното десетилетие. За да се генерира същият растеж, вече са необходими още по-големи суми, подчертава институцията.

„През 2008 г. нови кредити за 6,5 трлн. юана генерираха 5 трлн. юана ръст на номиналния БВП“, изчислява Фондът. През миналата година обаче за същата цел са били необходими 20 трлн. юана нов кредит, показват сметките.

МВФ допълва обаче, че ако правителството не се е възползвало от кредитирането, средният растеж на БВП за петте години до 2016 г. е щял да бъде около 5,3% вместо 7,3%.

Фондът критикува в доклада си и реформата на държавните предприятия. Големи икономически сектори са все още на практика затворени за частни фирми, а държавните предприятия осигуряват 80% от заетостта и 50% от данъчните приходи. Това на практика институционализира политическото влияние, подчертава МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
michaelis12
преди 6 години
АВФ (МВФ) си глеа раотата щот не са в позиция дет да кажат кой ше кара влака в Китай и кой нье, беше що беше да си критикуват дома, аре у лево и довиждане ....... тоя измислен "МВФ" коят държава е пипнал, тия бел ден не са видели и нашата тоже е в списъка на разпарчатосани от демокрации ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още