IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът се оплаква от кроссубсидиране на топлоенергията от електроенергията

В системата има достатъчно буфери, за да не се повишава таксата "Задължения към обществото", смятат бизнесорганизации

17:58 | 30.03.17 г.
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да не удовлетвори в пълна степен искането на "Булгаргаз" за повишаване на цената на газа от 1 януари е довело до кръстосано субсидиране на топлинната енергия от електроенергията. Това посочват в открито писмо до регулатора от Асоциацията на организациите на българските работодатели.

В организацията членуват четирите големи бизнес организации в страната - АИКБ, КРИБ, БТПП и БСК.

В позицията си те посочват, че "особената политическа ситуация" в началото на годината е довело до отлагане на необходими мерки в енергетиката. Затова и сега се налага увеличение на таксата "Задължения към обществото", която е компонент на цената на тока. Това означава, че индустрията ще плати крайната сметка след края на отоплителния сезон, се посочва в писмото.

На 31 март КЕВР ще определи окончателно новите цени на природния газ от 1 април. Обсъждано до момента увеличение е от 29,6%. Заради рязкото повишение на цената на суровината се преразглеждат и цените на топлоенергията и електроенергията, произведена по комбиниран способ. Това ще увеличи разходите по изкупуване на електроенергия и води и до увеличаване на стойността на таксата "Задължения към обществото".

Предварителните оценки сочат, че цената за крайните битови потребители ще се повиши с по-малко от 1%, а за бизнеса увеличението ще е от 3,5%. Таксата се увеличава с 1,25 лева до малко над 37 лева за мегаватчас.

Заради по-високата цена на газа цените на топлофикационните услуги ще се увеличат с между 18 и 37%.

Според бизнеса в системата има достатъчно буфери, чрез които да не се наложи увеличаване на "Задължения към обществото". Организациите са против увеличаване на ценообразуващите елементи за високоефективното комбинирано производство. Дружествата покриват неясни разходи, оптимизирайки цената за количествата енергия, която подлежи на изкупуване от Националната електрическа компания (НЕК), допълват те.

Държавната енергийна компания има задължение да изкупува произведената по високоефективен способ електроенергия от комбинирано производство. Това е в съзвучие с европейските правила за насърчаване на иновациите в индустрията.

В България обаче има случаи, когато производството на електроенергия не е съпътстваща, а основна дейност на предприятието, което опорочава идеята. Пример в тази насока е "Видахим".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още