IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери искат селските райони да бъдат обхванати от всички еврофондове

Браншови организации представиха обща позиция за бъдещата Обща селскостопанска политика

16:52 | 20.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Развитието на селските райони да бъде обхванато от всички средства на европейските фондове, а не само от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. За това настояват 32 организации от всички сектори в селското стопанство, които вчера връчиха на премиера декларация за бъдещата европейска Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г.

Днес те представиха подробности по позицията си, предаде БТА. 

Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ), коментира, че действията на стопаните са резултат от заявеното от агроминистъра Румен Порожанов и неговия екип, че ако браншовите организации успеят да се обединят около обща позиция, това ще бъде и позицията на министерството, а най-вероятно и позицията на българското правителство.

Мариана Кукушева от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите посочи, че по документа е работено шест месеца, а в неговото изготвяне са взели участие експерти на всички 32 браншови организации.

Земеделският бранш настоява за запазването на бюджета и трите сегашни компонента на ОСП - директни плащания (първи стълб), подкрепа за развитие на селските райони (втори стълб) и обща организация на селскостопанските пазари.

Настоява се бъдещите търговски преговори на ЕС с трети страни да бъдат съобразени с общата реформа на ОСП.

Балансът, който е установен в момента – 30% от бюджета на Програмата за развитие на селските райони и 30% от бюджета на пакета за директните плащания да отиват за изпълнение на зелени мерки, е достатъчен, смятат формациите.

Те настояват за по-малко и уеднаквено национално съфинансиране от всички страни в ЕС, което да е максимум 30%, каза Димитър Зоров (Асоциация на млекопреработвателите). Той припомни, че в момента заради различните бюджетни възможности на държавите има различни нива на подпомагане и различна конкурентоспособност на земеделските производители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още