IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Порочни жилищни политики допринесли за финансовата криза

Данъчните облекчения и иновациите на ипотечните пазари са основните причини за финансовата криза, сочи доклад на ОИСР

10:41 | 21.01.11 г.
Автор - снимка
Създател
Порочни жилищни политики допринесли за финансовата криза

Порочните жилищни политики в много страни са допринесли за началото на финансовата криза, сочи нов доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Според него страните трябва да обмислят да изоставят някои от най-популярните политики като например да премахнат данъчните облекчения за собствениците на жилища, както и ограниченията върху наемите.

Такива мерки ще стабилизират жилищните цени и ще повишат гъвкавостта на пазара на труда, се казва в доклада, цитиран от FT.

Идеята за високо ниво на жилищна собственост е политически приоритет в много държави, провокиран от схващането, че това генерира положителни ефекти. Въпреки това доказателствата в тази посока не са много, се казва в доклада.

От организацията смятат, че някои от факторите по време на кризата са били свързани именно със собствеността на имоти, като е вероятно ефектът от тях да е бил засилен от данъчни политики в полза на собствеността.

Един от най-съществените фактори за повишаването на жилищните цени са били иновациите на ипотечните пазари. Въпреки че тези иновации са дали възможност на много купувачи, които преди това са били изключени от жилищния пазар, да си купят имот, от ОИСР смятат, че те са спомогнали и за покачване на търсенето и съответно на цените.

„Дерегулацията може да застраши макроикономическата стабилност, ако доведе до значителна либерализация в правилата за кредитиране и последващ ръст на лошите кредити”, казват от организацията, като добавят, че са необходими по-стриктна регулация и надзор над кредиторите.

Проучването, проведено сред страните членки на ОИСР, сочи, че във връзка с жилищната политика собствеността трябва да се третира като всеки друг вид инвестиции.

Според данните в доклада около половината от членките предлагат данъчни облекчения върху лихвите, плащани по ипотеките. Това не само че изкривява търсенето, но означава също, че най-богатите ползват най-големи облекчения, тъй като те купуват най-скъпите жилища.

Резултатите сочат, че специално Холандия предлага значителни облекчения върху ипотечните лихви. Ако тя приравни условията с тези в Швеция например, волатилността на жилищните цени в Холандия вероятно ще бъде понижена с до 11%, се казва в доклада.

Според анализаторите подобни политики водят до прекомерни инвестиции на жилищния пазар, с което ограничават други по-продуктивни видове инвестиции, с което се отразяват негативно на продуктивността и икономическия ръст. Наред с това, тъй като данъчните облекчения правят жилищата по-евтини, те стимулират спекулативните практики, които водят до повишена волатилност в цените.

Правителствата трябва да преосмислят своите политики и по отношение на жилищата под наем. Според доклада някои страни, като Великобритания, които предлагат щедри облекчения за социално слаби семейства, живеещи под наем, всъщност прехвърлят ресурси към наемодателите, вместо да осигуряват по-достъпни имоти на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още